Administrația lugojeană este determinată să rezolve o veche problemă din piața agroalimentară a orașului, anume cea a comercianților mascați în producători. La fel, comercianții de fructe exotice nu vor mai avea acces în spațiul respectiv. Primăria va elabora un nou regulament de funcționare a pieței agroalimentare, care va sprijini doar producătorii locali autentici.
„Am decis să schimbăm regulamentul de funcționare a pieței agroalimentare. Cel mai probabil, el va fi aprobat în ședința din luna aceasta, sau din luna martie. Nu va mai fi permisă prezența comercianților de fructe și legume de peste mări și țări. Vor rămâne doar producătorii! Mai mult, vor rămâne doar producătorii din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș Severin. Noi vrem să încurajăm producătorii din județul nostru și din zonele limitrofe, vrem să încurajăm producătorii locali, pentru ca aceștia să vândă mai mult și, în consecință, să se dezvolte mai bine. Vrem ca cetățenii municipiului Lugoj, care vin la piață, să găsească acolo într-adevăr fructe și legume crescute pe plan local, în condiții cât mai naturale.”, a precizat primarul Claudiu Buciu în cadrul unei conferințe de presă.
În viziunea edilului-șef, rolul fundamental al pieței este să sprijine producătorii locali. „Cât despre portocale și banane, acestea pot fi găsite în orice supermarket sau la aprozarele din oraș. Nu s-au cheltuit banii lugojenilor acolo, bani luați prin credit de la o bancă, pentru a sprijini afacerile de peste țări și mări.”, a spus Claudiu Buciu.
Primarul recunoaște că „au fost evident mici nemulțumiri, dar care s-au stins sau se vor stinge, pentru că nu voi abdica de la acest principiu”. Există o centralizare a comercianților, care sunt în număr de circa 20, însă, din păcate, sunt și comercianți mascați în producători. Vor fi efectuate controale inopinate la ei acasă, pentru a se vedea dacă au sau nu grădini, solarii sau spații adecvate pentru cultivarea de legume sau fructe.
Edilul-șef a mai anunțat că spațiile comerciale din piață vor fi rescoase la licitație. Unele dintre ele nu au chiriași, în timp ce altele au chiriași, dar care nu își plătesc obligațiile față de Primărie, fiind menționate două asociații de cultivatori, respectiv crescători de animale care nu și-au plătit nici chiria, nici utilitățile. După cum se știe, Bazarul a fost închis începând cu data de 1 februarie, pentru că acesta nu are aviz ISU de funcționare. Comercianții din Bazar au fost mutați în piața agroalimentară.