Refugiații ucraineni care au ajuns la Sânnicolau Mare se pot angaja la fabricile din oraș

ref ucr 3
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Un grup de 17 femei și copii refugiați din Ucraina, din Harkov și Zaporojie, au ajuns la Sânnicolau Mare unde au fost cazați pe o perioadă nedeterminată la o pensiune din oraș. Femeile însoțite de copii vor să rămână acolo până la încheierea conflictului din Ucraina. Își vor înscrie copiii la școală și vor fi sprijinite să își găsească locuri de muncă.

La Sânnicolau Mare au ajuns, marți seară, 7 femei și 10 copii, refugiați din Ucraina. Cel mai mic are 7 luni, iar cel mai mare copil are 15 ani. Au asigurată cazarea, 3 mese pe zi, au acces la servicii medicale în cadrul spitalului din oraș, iar copiii vor putea merge la școală sau grădiniță, unde vor învăța cu dascăli care vorbesc limba engleză.

ref ucr 1

„Cea mai mare bucurie pentru noi este acum că ne știm copiii în siguranță. Cea mai mare problemă e că acum unii nu reușesc să plece de acolo pentru că deasupra sunt tot timpul rachete. Nu există zonă care să nu fie bombardată. Unii sunt puși în dilema în care să fugă sau să îi ajute pe cei care sunt sub bombardamente și au nevoie de ajutor. Cel mai greu ajung oamenii ăștia la spital pentru că îi urmăresc soldații ruși. Trag în tot ce prind. Cei care stau ascunși în buncăre nu au nici măcar necesitățile vieții de zi cu zi, iar pentru bolnavi – e la fel de rău pentru că nu pot ajunge la medicamentele de care au nevoie. Sunau pacienți la spital că au nevoie de ajutor și nu puteam trimite mașini după ei pentru că riscau să fie împușcați. M-am confruntat cu această problemă: voiam să îi ajut, dar nu putea veni pacientul la mine.”, a povestit Alla, una din femeile din Ucraina, medic de profesie.

Natalia și Marina sunt surori și au plecat din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Au ajuns aici împreună cu copiii lor. Părinții și soții au rămas în zona de conflict.

ref ucr 2

STPT job 1000x200

„La început se dădeau alarme de două, trei ori pe zi. Prima dată mergeam la subsol, unde stăteam la bloc, după aceea la sinagogă, ne căutam un adăpost. Când s-au intensificat bombardamentele, am stat tot mai mult timp ascunși. Părinții noștri sunt acolo, tatăl nostru nu a vrut să lase Ucraina. Soțul meu încearcă să găsească, împreună cu alți bărbați, locuri de refugiu și să facă tot felul de piedici care să îi împiedice pe ruși.”, au spus ele.

Primarul orașului Sânnicolau Mare spune că toți cei 17 refugiați vor rămâne pe teritoriul României. „Au asigurată și cazarea, și cele 3 mese pe zi. Suplimentar, au asigurate locuri de muncă, toți care vor se pot angaja de-a doua zi la fabricile din Sânnicolau. Pot beneficia la spital de servicii medicale, la fel ca noi cei care suntem asigurați și ne punem speranța ca de luni, copiii să poată merge la grădinițele și școlile din Sânnicolau.”, a declarat Dănuț Groza.

Tot la Sânnicolau Mare, autoritățile au demarat și o campanie pentru strângerea de ajutoare pentru cei din zona conflictului. Aici se vor aduna alimente cu termen lung de valabilitate și sunt acceptate donațiile de ordin financiar. Prin intermediul primăriei, donațiile vor fi transmise oamenilor care au nevoie.

Pe de altă parte, la Timișoara au sosit joi noapte, cu trenul, 120 de refugiați ucranieni. Cei mai mulți s-au cazat pentru o zi în Timişoara, urmând să plece spre Ungaria. Ei au fost sprijiniți de voluntarii LOGS Grup de Inițiative Sociale şi reprezentanții Direcției de Asistență Socială din Primăria Timișoara.

Guvernul oferă gratuit refugiaților cazare, masă, articole de igienă şi asistență medicală. Numărul de telefon la care se pot face solicitări de cazare sau de alte servicii este 0749.402.700, email cjccitimis@gmail.com. Centrul de coordonare din Timiş este disponibil 24 de ore din 24.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/