Reducerea TVA-ului la pâine, acțiune încununată de succes!

explo 1000x200

Atât cumpărătorii, cât și bugetul Fiscului au avut de câștigat în urma măsurii implementate acum câteva luni. TVA-ul redus de la 24 la sută la 9 a adus ca rezultat cumpărători mai fericiți și impozite plătite la timp.

Deși implementată temporar pentru început, măsura de scădere a TVA-ului pentru produsele de panificație are un feedback pozitiv, dovadă că ceea ce s-a urmărit, reducerea  evaziunii fiscale, s-a și realizat. În cele trei luni de când cota a fost diminuată, a crescut numărul impozitelor plătite.

De altfel, directorul Regionalei Vest, Lucian Ovidiu Heiuș, a explicat că tentația evaziunii fiscale apare în special atunci când comerciantul are de câștigat de pe urma acesteia. La un TVA mic, nici tentația nu mai este. „Din ce s-a întâmplat în aceste trei luni de zile, cea mai importantă modificare a fost reducerea TVA-ului la produsele de panificație. Acesta este principalul act normativ care a influențat un pic activitatea fiscală din România. După analizele noastre, rezultatul este pozitiv, era și normal așa, pentru că din punctul meu de vedere reducerea unui impozit duce la creșterea încasărilor impozitului pe domeniul respectiv, pentru că omul evazionează atunci când merită. Una e când spui 24 la sută și alta când spui 9, deja nu mai merită. Omul încearcă să fie corect, tentațiile însă sunt mari”, a fost explicația directorului general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara, Lucian Ovidiu Heiuș.

În județ, inspectorii Gărzii Financiare, Inspectoratului de Poliție Județean și cei ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor au efectuat la sfârșitul lunii septembrie primele controale la comercianții de produse de panificație, pentru a stabili dacă măsura a fost implementată. În cele mai multe cazuri, agenții economici au redus prețul pâinii, spre bucuria cumpărătorilor. De altfel, sub denumirea de acțiunea „Vatra” , polițiștii au efectuat controale și la începutul acestei luni.

Au fost efectuate 79 de controale, dintre care 15 la societăţi comerciale, 13 la persoane fizice, fiind verificate şi 51 mijloace de transport. În urma acţiunilor desfăşurate, a fost constatată o infracţiune la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, din care 4 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite republicată şi 4 la alte acte normative, a căror valoare a fost de 22.600 lei”, se consemnează într-un comunicat de presă din partea Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

Reducerea TVA-ului s-a aplicat la pâine și alte sortimente de produse de panificație, cum ar fi cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluțe și împletituri, dar și la făina pentru pâine.

FOTO: arhivafoto.ro

banner 970 x 250