Reducerea birocrației pentru dezvoltarea rețelei TEN-T, ce trece și prin vestul României

autostrazi drona

Dezvoltarea infrastructurii de transport pe coridorul european TEN-T se poate face mai rapid. Guvernul a aprobat reducerea birocrației.

Noi măsuri presupun simplificarea procedurilor necesare construcției proiectelor de infrastructură mare. Foarte important pentru partea de vest a țării, pentru că pe aici trecee atât traseul rutier cât și cel feroviar.

România are mai multe restanțe în rețeua de autostrăzi care leagă Marea Neagră de Ungaria. Iar o „gaură” importantă este lipsa lotului II din autostrada Lugoj – Deva, unde încă se face proiectare.

De asemenea, modernizarea căii ferate prin Banat, care tot până la granița cu statul maghiar trebuie să ajungă, este în urmă față de alte state ce se află pe traseul TEN-T.

Urgentarea procedurilor ar putea ajuta constructorii să se apuce mai repede de treabă și autoritățile să se încadreze în termele pentru a primi banii europeni.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță pentru dezvoltarea mai rapidă a rețelei transeuropene de transport (TEN-T) care prevede urgentarea procedurii de autorizare a proiectelor privind infrastructura de transport, conform reglementărilor europene în vigoare; atribuții suplimentare pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii inclusiv în ceea ce privește demersuri pentru reducerea duratei obținerii certificatelor de urbanism și a altor documente eliberate de autoritățile administrației publice locale competente; reducerea termenelor de emitere a certificatelor de urbanism, avizelor, acordurilor, altor acte emise de instituțiile avizatoare, la 5 zile, cu excepția actelor de reglementare în domeniul protecției mediului, pentru care propunerile în cadrul proiectului de lege sunt distincte; transpunerea prevederilor Directivei privind coordonarea procedurilor de autorizare și achizițiile publice în cadrul proiectelor transfrontaliere”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Planul prin care România a aderat la dezvoltarea culoarelor de transport europene a fost aprobat în 2021 și se întinde până în 2030. România are la dispoziție peste 70 de miliarde de euro.

TEN-T este o rețea de transport ce conectează 424 de orașe din Europa. Legăturile se fac terestru, prin autostrăzi sau căi ferate de mare viteză, aerian, dar și naval.

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/