Redeschiderea școlii pe timp de pandemie. Ce măsuri au fost anunțate cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar?

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Cu doar câteva zile înainte de redeschiderea școlilor, Ministerul Sănătății a făcut publice o serie de precizări legate de începerea anului școlar, având în vederea situația delicată pe care o traversăm, într-un moment în care numărul cazurilor de COVID-19 se menține extrem de ridicat.

O primă recomandare ar fi aceea legată de cazul copiilor cu boli cronice, cum ar fi: boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv.

publicitate online in ziar Express de Banat

Preșcolarii/elevii care fac parte din acest grup de risc se vor prezenta la școală cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților.

În acest caz, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță sau în condiții de siguranță sporite.

Pentru aceștia, la solicitarea medicului curant, a medicului de familie sau a părinților, reprezentanții unității de învățământ pot emite, după un consult, o recomandare care să precizeze situația medicală a copilului și, în cazul care se impune, indicația de a nu participa fizic la școală.

Este important ca solicitările părinților să fie analizate în cât mai scurt timp posibil, iar copiii cu boli cronice să fie examinați de către medicul de familie/medicul curant înainte de începerea anului școlar.

Copiii care locuiesc în aceeași locuință cu o persoană care face parte dintr-un grup de risc ridicat se pot, în mod normal, reîntoarce la școală.

Pot exista însă cazuri în care, după o evaluare concretă a gradului de boală al persoanei care face parte din grupul de risc ridicat și a riscului de contaminare cu SARS-CoV-2 pe care copilul îl poate aduce acasă, se poate recomanda de către medicul curant, cu acordul familiei, ca acel copil să nu se prezinte fizic la școală. În aceste condiții, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

*adeverința necesară în acest caz nu trebuie să precizeze diagnosticul propriu-zis, ci doar existența bolilor cronice cu risc de exacerbare în cazul infecției cu SARS-CoV-2 și este important ca solicitările părinților să fie analizate și răspunse în cel mai scurt timp posibil.

O altă precizare importantă este cea legată de avizul epidemiologic și se adresează copiilor și tinerilor care sunt depistați sau suspecți de boli transmisibile în perioada în care se află în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea acestora. Se asigură izolarea acestora în cabinetul medical sau izolator până la preluarea lor de către părinți. Revenirea în creșe și grădinițe după o perioadă de absență mai mare de 3 zile consecutive, din motive medicale, se va face doar pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau, după caz, de medicul curant, cu informarea personalului medico-sanitar de colectivitate și predarea adeverinței/avizului la cabinetul medical școlar.

Avizul epidemiologic se eliberează după o perioadă de absență de cel puțin 3 zile consecutive din colectivitate și la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Avizul epidemiologic NU este necesar în prima zi de școală.

Adeverința de intrare în colectivitate face parte din dosarul de înscriere a elevului în ciclul de învățământ și se presupune că aceste adeverințe au fost emise la momentul înscrierii.

Astfel, NU mai este necesară eliberarea unei alte adeverințe pentru prima zi de școală.

Adeverințele pentru educație fizică nu sunt necesare în prima zi de școală, putând fi aduse pe parcursul primei luni de cursuri.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/