Recuperarea post-COVID-19 se poate face și la domiciliu

plamani1

Pacienții care au dezvoltat forme ușoare de COVID-19, nu sunt dependenți de oxigen și nu doresc să se prezinte la spital pot face recuperare pulmonară acasă.

În cadrul unei aplicații, dezvoltate de medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, există diferite clipuri video în care sunt prezentate exerciții destinare recuperării funcției pulmonare. Este vorba despre aplicația Pneumo Control, în care există și secțiuni destinate bolnavilor de astm sau BPOC.

„Pentru pacienții care nu sunt dependenți de oxigen sau nu doresc să vină la spital există platforma Pneumo Control care a fost dezvoltată de domnul profesor Oancea. Sunt mai multe secțiuni, iar una dintre ele este dedicată pacienților cu patologie Covid. Sunt prezentate exerciții respiratorii, filmulețe, iar pacienții sunt învățați cum să facă aceste antrenamente. Ceea este important, este că nu trebuie să facă exercițiile deodată. Trebuie pauză între ele, în principiu ar fi bine să fie ghidat măcar telefonic, dacă aleg să facă acasă. Nu trebuie să exagereze pentru a nu apărea complicații din cauza unui efort prea mare. Sunt mai multe moduri de a accesa această aplicație. Dacă scrii pe Google Pneumo Control este foarte simplu. Te duce pur și simplu către aplicație. Acolo sunt mai multe secțiuni, pentru pacienții cu astm, cu BPOC”, a spus Camelia Pescaru, medic primar pneumolog, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

În cazul altor patologii, precum astmul sau bronhopneumopatia cronică obstructivă, există și chestionare de evaluare.

„La pacienții cu astm se poate completa un chestionar și este disponibilă și interpretarea scorului acestuia. Pacientul știe dacă este controlată boala sau nu. Primește recomandări dacă scorul este mai mic. Cu cât e mai mare scorul cu atât boala este controlată. În caz contrar, primește recomandări de contactare a medicului curant. Sunt informați despre ce înseamnă exacerbare și cum să o recunoască. Sunt videoclipuri explicative despre toate device-urile inhalatoare prezente în momentul de față în România și pacientul află cum să inhaleze corect. Poți să îi dai cel mai bun medicament dacă nu îl folosește în mod corect. Există și secțiunea de BPOC. Pentru aceștia există un alt chestionar și primește informații când să contacteze medicul, care sunt simptomele exacerbării”, a mai spus Camelia Pescaru, medic primar pneumolog.

Aplicația se poate descărca gratuit pe telefon.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/