Recunoaștere internațională pentru medicii de la Spitalul Municipal din Timișoara

municipal
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a fost desemnat Finalist Romanian Healthcare Awards 2022 la categoria „Echipa Medicală a Anului” pentru proiectul „Abordări comune pentru diagnosticul precoce și tratamentul cancerului tiroidian în populația ariilor partenere”.

Proiectul pentru care medicii de la Spitalul Municipal au fost recompensați a fost implementat de dr. Olimpia Oprea, dr. Octavian Neagoe și dr. Mihaela Ionică. Partener în proiect a fost Centrul de Sănătate Veliko Gradište din Republica Serbia.

Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătățirea calității vieții și creșterea accesului către servicii medicale eficiente pentru populația din regiunile partenere, printr-un efort comun privind diagnosticul precoce, modern și tratamentul actual al cancerului tiroidian, în scopul reducerii ratei de mortalitate și morbiditate prin cancer tiroidian, cu menținerea unei populații active social și economic și totodată a reducerii costurilor asociate serviciilor medicale ca rezultat al diagnosticului precoce și tratamentului modern.

În cadrul proiectului au fost achiziționate echipamente medicale performante pentru optimizarea metodelor de screening și tratament actual al cancerului tiroidian și s-au ținut workshop-uri comune despre abordările inovatoare în screening, diagnostic și tratament. 110 specialiști din domeniul medical din Timiș și Branicevski și-au îmbunătățit competențele, 20.000 de persoane au fost evaluate pentru stabilirea prezenței factorilor de risc de a dezvolta cancer tiroidian, iar 8.000 de persoane au beneficiat de evaluare ecografică în cadrul screening-ului medical primar.

În urma evaluărilor, 2.800 de persoane au fost identificate cu leziuni tiroidiene și deservite evaluării diagnostice de certitudine și tratamentului endocrinologic și/sau chirurgical; 400 de persoane vor beneficia de tratament chirurgical al patologiilor tiroidiene.

Proiectul european transfrontalier Thyroscreen a fost finanțat prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia și are o valoare totală de 1 milion de euro. Acesta a avut o durată de 30 de luni (13.08.2019-12.02.2022).

Romanian Healthcare Awards este singura competiție cu juriu internațional dedicată profesioniștilor din sănătate din România. Ceremonia de Premiere va avea loc la JW Marriott Grand Hotel din București, vineri, în 16 decembrie, de la ora 19.00. În cadrul ceremoniei, finaliștii celor 7 categorii ale competiției vor fi premiați cu diplomele de excelență Romanian Healthcare Awards 2022. Tot aici, 7 dintre finaliști vor primi și trofeele categoriilor.