Rectorul UMF Timișoara, despre preluarea Spitalului CF: „E o stare de normalitate în UE”

Spitalul CFR din Timisoara
untitled design set 970x90 px

Spitalul CFR din Timișoara, aflat acum în subordinea Ministerului Transporturilor, ar avea acces mai facil la fonduri, iar salarizarea medicilor nu ar avea de suferit. Sunt doar câteva din argumentele conducerii Universității de Medicină care stau la baza exprimării intenției a prelua unitatea medicală sub umbrela instituției de învățământ superior. 

Pentru unitatea medicală, Secretariatul General al Guvernului a transmis solicitări de preluare către primărie, UMF și Consiliul Județean Timiș. Dintre acestea, două s-au arătat interesate să îl preia, în contextul nevoii de descentralizare, cu transferul finanțării de la bugetul de la stat la cel local. O decizie va fi luată la nivelul guvernului.

„Înainte de beneficii, e o stare de normalitate în UE, unde marea majoritate a spitalelor în centre universitare sunt sub coordonarea universităților de medicină din respective centre, lucru valabil și în SUA sau alte state civilizate extracomunitare. Beneficiul ar fi că, fiind spital universitar sub coordonarea universității, va avea un acces mult mai facil la obținerea de fonduri structurale, europene, fonduri care vor sta la baza dezvoltării oricărei instituții, prin accesare, iar beneficiul universității este simplu: nu va fi o rețea dublă, cum e în prezent, iar universitatea va putea să își gestioneze și să își integereze cadrele didactice în activitatea medicală, respectiv în activități de cercetare.”, a declarat Octavian Crețu, rectorul UMF Timișoara.

Pe de altă parte, consilierii locali au aprobat deja o hotărâre prin care și-au dat acceptul preluării. Primarul Dominic Fritz vorbea inclusiv despre planuri de modernizare pe care municipalitatea le-ar avea cu privire la acest spital și amintea, în context, de investiții făcute în sectorul medical care se află acum în administrarea primăriei – la „Victor Babeș”, Municipal sau la „Louis Țurcanu” – atât pentru modernizarea clădirilor, fie pentru dotare.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Noi suntem ordonatori terțiari de credite, nu hotărâm în ce parte trebuie să mergem. Statul român, indiferent unde vom fi, trebuie să asigure un fond de la bugetul de stat pentru dezvoltarea spitalelor, condițiile necesare pentru desfășurarea activității medicale, astfel încât să ne dezvoltăm cât mai mult ca unitate medicală. Hotărârea transferului spitalului într-o parte sau alta e apanajul ordonatorului principal de credite, Ministerul Transporturilor, și Secretariatului General al Guvernului care a inițiat acest demers.”, a spus Stela Iurciuc, managerul Spitalului CF Timișoara.

La această dată, Spitalul CFR este în subordinea Ministerului Transporturilor, se finanțează din venituri proprii, prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Are 212 paturi pentru spitalizarea continuă și alte 14 pentru cea de zi, pentru toate specializările, inclusiv pediatrie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oftalmmologie, ORL sau radiologie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/