Record de vizitatori la „Victor Brauner: Invenții și magie”. În toamnă, urmează expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși

foto 5
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Peste 26.000 de persoane din țară și străinătate au vizitat retrospectiva dedicată lui Victor Brauner, la Muzeul de Artă. Expoziția-eveniment a fost susținută de un catalog în limba română și engleză.

Doar cu ocazia vernisajului, care a avut loc acum trei luni, 6.000 de persoane au trecut pragul expoziției, iar 3.000 de iubitori de artă au venit la Muzeul Național de Artă din Timișoara pentru a admira această expoziție-eveniment, cu ocazia Zilei Mondiale a Muzeelor, care a avut loc în luna mai.

„Pe 28 mai am avut finisajul uneia din cele mai spectaculoase retrospective organizate în România, o expoziție-manifest, pentru că a adus în atenția publicului românesc opera lui Victor Brauner, un artist extrem de relevant pentru evoluția suprarealismului global. A fost un efort colectiv, care a implicat Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez, alături de susținerea generoasă a Consiliului Județean Timiș și a altor parteneri privați. (…) După 3 luni de la debutul acestui mare eveniment, putem spune că au trecut pragul MNArT circa 26.385 persoane, iar expoziția a fost reflectată la superlativ în numeroase publicații din Austria, Franța, Germania, Italia, Statele Unite, Mexic, Marea Britanie, Belgia, Spania, Ungaria, Serbia și, desigur, România.”, a declarat Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.

Retrospectiva a prezentat întreaga carieră a artistului Victor Brauner, din anii 1920 până în anii 1960, și creația sa în diverse spectre artistice – pictură, desen, obiect și sculptură.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Iubitorii de artă ai Timișoarei și nu numai au trăit acest eveniment ca pe o curajoasă provocare și ca pe o experiență menită să contribuie la o cunoaștere aprofundată a evoluției curentului suprarealist. Numărul mare de vizitatori al expoziției demonstrează o dorință de descifrare a unei arte al cărei autor este prezent în muzeele și colecțiile din întreaga lume.”, a spus Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.

Expoziția a fost susținută de un catalog în limba română și engleză cu lucrări academice ale specialiștilor români și străini – Camille Morando, Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaș, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner și fotografii vechi, selectate de curatorul Camille Morando. Catalogul este disponibil în rețelele de librării: Cărturești, Humanitas. Librarium, La Două Bufnițe și Kyralinaeste.

În toamnă, Muzeul de Artă va găzdui expoziția „Brâncuși: Surse românești & perspective universale”, curatoriată de Doïna Lemny. Aceasta va reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinerețe, cât și din anii de maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările lui Brâncuși în patrimoniul universal. Este primul eveniment de o astfel de anvergură, în ultimii 50 de ani, în România.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/