Se lucrează din nou la capacitate maximă în secțiile de boli infecțioase din cauza numărului mare de pacienți diagnosticați cu Covid-19. Situația este una serioasă, susține medicul Virgil Musta, care a readus în discuție setul de recomandări în ceea ce privește limitarea răspândirii infecției cu diferitele variante de SARS-CoV-2.
Motivele pentru care s-a ajuns aici sunt, potrivit medicului Virgil Musta, rata scăzută de vaccinare și renunțarea respectării unor măsuri minime de protecție.
„Din toate statisticile internaționale, în țările cu un procent mare de vaccinare, peste 60%, în special în rândul persoanelor vulnerabile, chiar dacă numărul de cazuri noi a fost sau încă este în creștere și acolo din cauza tulpinii Delta, numărul de pacienți cu forme severe sau critice este mult mai mic comparativ cu valurile anterioare, cât și numărul de persoane decedate. Iar acesta este, de fapt, cel mai mare câștig, atât pentru cetățeni, cât și pentru sistemele medicale”, a spus Virgil Musta.
Există puține persoane protejate, mai ales în rândul celor care fac parte din categoriile de risc. Mai mult, oamenii aproape că au renunțat de tot la măsurile de protecție. Astfel, terenul a fost liber pentru varianta Delta care provoacă un număr tot mai mare de îmbolnăviri.
„Poate vor spune unii că ei nu pățesc nimic, deoarece ei au trecut prin boală. Trebuie să le spun că nu sunt foarte bine protejați și că am avut forme severe la pacienți trecuți prin boală, chiar dacă nivelul de anticorpi era încă bun. Din datele de până acum, cei mai protejați s-au dovedit a fi pacienții trecuți prin boală și vaccinați, cât și cei netrecuți prin boală, dar vaccinați cu schemă completă, în sensul în care foarte rar fac forme severe și au risc foarte mic de deces. În aceste cazuri menționate mai sus, vă spun clar și răspicat: aveți risc foarte mic să faceți formă severă de boală sau deces. Acesta este marele avantaj și cheia în această boală, poate fi diferența între viață și moarte. Nu înseamnă că persoanele vaccinate sau trecute prin boală nu mai pot contacta din nou virusul sau că nu pot transmite virusul, chiar dacă în măsură mai redusă. În acest caz, așa cum explicam, pentru ei riscul unei forme grave este foarte mic, dar să nu uităm că dacă au în preajmă persoane nevaccinate, familie, prieteni, colegi de serviciu, cărora le transmit boala, pentru acestea riscul poate fi major”, a explicat Virgil Musta.
Așadar, inclusiv persoanele trecute prin boală și/sau vaccinate trebuie să respecte măsurile de protecție pentru a diminua circulația virusului și transmiterea lui, în special către cei nevaccinați.
„În situația în care deja ne aflăm acum, cel mai important lucru, care poate ajuta la modul concret, este să încetinim cât mai repede și cât mai mult circulația și transmiterea virusului în comunitate, iar aceasta presupune câteva acțiuni la nivel personal, mai ales pentru următoarele 30 de zile, pentru fiecare dintre noi, prin conștientizarea situației grave în care ne aflăm și care poate deveni dramatică și prin responsabilitate personală, indiferent dacă sunteți nevaccinați, vaccinați sau trecuți prin boală”, a spus doctorul Musta.
Așadar, recomandările sunt următoarele: