Comisarii ANPC vin cu o serie de recomandări pentru consumatori în pragul sărbătorilor pascale. În privința cărnii de miel, ei atenționează că aceasta nu ar trebui cumpărată din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul este comparativ mai mic, ci doar din locurile autorizate, cu ștampila de control sanitar-veterinar.
Specialiștii recomandă vigilență maximă. Consumatorii sunt rugați să verifice toate proprietățile produselor, eventuale semne de alterare sau modificări ale aspectului, ale culorii sau ale consistenței produsului.
„Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normă, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine. În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil informațiile privind categoria de calitate (A), categoria de greutate, o indicație a metodelor de creștere a găinilor, o explicației a semnificației codului producătorului, data de valabilitate minimă.”, transmit cei de la ANPC.
Recomandări sunt și în privința achiziționării vopselei pentru ouă. Nu utilizați vopsea tipografică sau pentru textile, în locul celei speciale de ouă, pentru că poate fi un posibil pericol pentru sănătate.
Cozonacii sau checurile, fie alte produse de patiserie, trebuie cumpărate doar din locuri autorizate. „Spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute. Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară a produselor. Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna.”, se mai arată în recomandările inspectorilor.
În privința ciocolatei sau a produselor pe bază de cacao și grăsimi vegetale, inspectorii spun că etichetele acestor produse trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, adresa operatorului economic împuternicit cu informarea consumatorilor, lista ingredientelor, proporția din ingredientele care sunt înscrise în denumirea produsului, componentele cu posibile efecte alergene, data durabilității minimale, cantitatea netă, condiții speciale de păstrare și declarația nutrițională.
La vin, se recomandă atenție la aspectul lichidului – culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri. Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor. La cumpărarea produselor alimentare, a vinului, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.