Procesul recensământului a ajuns la final, însă datele certe cu privire la populația județului Timiș vor fi făcute publice abia la 1 decembrie 2022, dată la care România s-a angajat să finalizeze prelucrarea tuturor datelor strânse de pe teren.
Autoritățile nu pot spune, la această dată, cât din populația Timișului estimată la 1 decembrie 2021, data de referință a recensământului, s-a recenzat. Ultimele informații datează de acum aproximativ o săptămână.
„Nu s-au mai făcut exporturi din baza de date tocmai pentru a înlesni înscrierea în ultimele zile și ca să nu obosim aplicația. Ultimele date sunt de aproximativ o săptămână și eram în jur de 75% recenzați. Persoanele care la 1 decembrie 2021 trăiau, s-au recenzat, dar între timp au murit, vor fi radiate din recensământ în luna în care au murit. Toate datele de la recensământ se actualizează lună de lună cu persoanele care se nasc în acea lună și persoanele care mor în acea lună. Așadar, toate persoanele care mor într-o lună se scad din populația rezidentă, iar copiii care se nasc într-o lună sunt adunați în acea lună la populația rezidentă din localitatea și județul respectiv.”, a declarat Sorin Belea, directorul Direcției de Statistică Timiș.
Sorin Belea mai spune că inclusiv cei care nu au participat la recensământ vor fi alocați localităților în care au domiciliul sau locul de muncă.
„Cei care nu au participat la recensământ vor fi imputați în localitatea în care ei trăiesc. Acest lucru se face folosind sursele de baze administrative. Pentru 1 decembrie 2021 s-au înghețat baze de la evidența populației, de la casa națională de pensii, de la casa națională de sănătate, AJOFM. Pentru persoanele care locuiesc la o adresă care nu a fost recenzată, spre exemplu, iar acele persoane au serviciul în localitatea respectivă, au medicul de familie în cartierul în care locuiesc, acele persoane vor fi imputate în localitatea în care trăiesc. E adevărat, nu cu toate informațiile, pentru că informațiile despre religie, etnie și limba maternă nu le vom avea, fiind declarații pe propria răspundere. Dar toate celelalte date de care dispunem din bazele administrative pe care le deținem, ele vor fi imputate pentru acele persoane în localitățile în care trăiesc și muncesc.”, a explicat directorul DRS Timiș.
Vom ști care este populația Timișului până la 1 decembrie 2022, dată la care România s-a angajat să finalizeze prelucrarea tuturor datelor strânse de pe teren și să anunțe care este populația rezidentă în România. Datele vor fi apoi transmise Eurostat.