Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Timișoara a organizat azi, la Reşiţa, o prezentare a finanțărilor pe programul transfrontalier România-Serbia derulate în județul Caraș-Severin.
Anca Lolescu, directorul BRCT Timișoara, a explicat faptul că acest program de colaborare transfrontalieră INTERREG are pentru prima oară două finanțări, una normală și una pentru proiecte strategice. O altă premieră este declararea ca eligibile și instituțiile și organizațiile din districtul Podunarski, din republica Serbia.
Au fost prezenți toți cei care derulează proiecte pe acest instrument de finanțare, cea mai mare finanțare, pe partea strategică, fiind obținută de Spitalul Județean de Urgență Reșița în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Serbia, spitalul din Pozarevac și cel din Timișoara. Proiectul are o finanțare de peste 12 milioane de euro, la Reșița urmând să ajungă peste 2 milioane de euro.
Primăria Oravița are și ea aprobat un proiect în parteneriat cu Biserica Albă, Agricom, un proiect pe dezvoltare și mobilitate, partenerii sârbi urmând să realizeze o Piață Verde în Biserica Albă, iar piața din Oravița să fie modernizată și accesibilizată. Este vorba despre un proiect transfrontalier, cu o valoare ce depăşeşte puţin 2 milioane de euro. Din această sumă, Oraviţei ar urma să-i revină 1,36 milioane euro.
„Vorbim, practic, de un centru comercial. Va fi o piaţă agroalimentară modernă, construită de la zero şi dotată la cele mai înalte standarde. Mă refer aici la aer condiţionat, încălzire pe timp de iarnă, lift, deoarece va fi pe două, respectiv trei niveluri, vor fi spaţii special amenajate pentru legume şi fructe, pentru carne sau produse lactate. Am considerat că Oraviţa are nevoie de o astfel de piaţă, de un astfel de spaţiu comercial, pentru că, după cum spuneam, nu e vorba doar de piaţa agroalimentară. Va fi ceva modern, comercianţii îşi vor putea expune produsele în condiţii dintre cele mai bune, iar orăviţenii vor putea cumpăra în condiţii de maximă igienă şi siguranţă. Mi-aş fi dorit să demarăm acest proiect mai devreme, dar e vorba de o investiţie mare, pe care nu o puteam suporta de la bugetul local, iar axele de finanţare deschise până acum nu ne-au permis să iniţiem un astfel de proiect”, a explicat primarul Dumitru Ursu pentru expressdebanat.ro.