În plină criză economică mondială, generată de pandemia de coronavirus, în doar 13 luni, Partidul Naţional Liberal a reuşit să repornească motoarele economiei și să facă mai mult decât a reuşit guvernarea anterioară în 3 ani. Un exemplu concludent este atragerea fondurilor europene. În primele opt luni din 2020, Guvernul condus de premierul Orban a reuşit să atragă 3.2 miliarde de euro. Ca o comparaţie, guvernarea PSD, anul trecut, a reuşit să atragă doar 1 miliard de euro. La un calcul simplu ne putem da seama că, într-un singur an, guvernarea PNL a atras de 3 ori mai multe fonduri europene decât într-un an de guvernare PSD.
Nevoia unei guvernări de Dreapta este imperios necesară după 6 decembrie. Dincolo de haosul creat în zona justiției, ani la rând guvernarea PSD a risipit creșterile economice din ultimii 7 ani. Fie că vorbim despre risipirea resurselor care au fost direcționate spre clientela politică, fie că vorbim de risipa de fonduri alocate fondului de salarii din administrația locală și centrală – pentru amante, neamuri și membri de partid, fie că vorbim de cheltuirea banului public pentru lucrări de investiții supraevaluate, bugetul național a fost „hackuit” în permanență de „eminențele cenușii” de Stânga în ultimii 30 de ani. Pentru a profita într-un mod eficient de creșterea economică era nevoie de direcționarea fondurilor către investiții. Prin acest mod de abordare putem crea infrastructura necesară dezvoltării societății pe orizontală. Avem exemplul infrastructurii spitalicești, care, timp de 30 de ani, a fost Cenușăreasa alocărilor bugetare din ultimii 30 de ani. Nici nu este de mirare faptul că sistemul medical este la marginea prăpastiei și, din păcate, pe lângă lipsurile din domeniul sanitar, am fost loviți de pandemia SARS-CoV-2. Chiar și în condiții excepționale, guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, a reușit să gestioneze bine situația pandemică. Așadar, printr-o gestionare corectă a fondurilor guvernamentale, printr-un efort eficient în atragerea fondurilor europene, există premisa unei guvernări de succes în următorii 4 ani.
Caraș-Severinul are o șansă istorică să iasă din rândul județelor codașe
Administrația liberală în comunitățile conduse de primari PNL a demonstrat că și la noi se poate. Un exemplu de bune practici este dat de comunitățile din Măureni, Grădinari, Berliște, Slatina Timiș, Băile Herculane, Anina sau Reșița, care, în mandatul 2016-2020, au ieșit din paradigma administrațiilor din ’90 încoace. După alegerile locale din septembrie, tot mai multe comunități au înțeles că politicile liberale sunt soluția pentru dezvoltare și prosperitate și au ales în fruntea administrațiilor locale candidații Partidului Național Liberal. Mai mult, după 30 de ani, şi conducerea Consiliului Județean, şi majoritatea în forul administrativ județean sunt liberale. Pentru ca județul să iasă din clasamentele negative în ceea ce privește dezvoltarea și nivelul de trai este nevoie ca pe 6 decembrie să trimitem în Parlamentul României candidații Partidului Național Liberal. Este ultimul hop în materie de alegeri, iar pentru a avea decizia pe toate palierele administrative, continuarea guvernării liberale este imperios necesară!
Cu cât avem o reprezentare mai bună în Guvern, cu atât proiectele de investiții din următorii ani au șanse mai mari pentru a fi implementate
Caraș-Severinul are o reprezentare semnificativă în acest moment în Guvernul Orban grație prestației mai mult decât bună a președintelui filialei PNL Caraș-Severin, Marcel Vela – actualul ministru de la Interne. Andrei Ungur, Magda Lungu, Horia Irimia şi, până nu demult, Dan Stan sunt doar câțiva dintre cărășenii care activează cu succes în ministerele Guvernului României. Grație acestora, mai multe proiecte au fost incluse în programul de guvernare al PNL în următorii 4 ani. Amintim extinderea conductei de gaz care va aduce în gospodăriile cărășenilor gazul mult promis de guvernele trecute, dar și un proiect ambițios în zona de infrastructură rutieră, anume legătura cu Autostrada A1 a Drumului Expres Topolovăț – Buziaș – Bocșa – Oravița – Moldova-Nouă. La aceste două mari proiecte se mai adaugă modificările făcute de ministrul Vela la legile ce privesc majorarea indemnizațiilor văduvelor de război, includerea zonelor Oravița și Moldova Nouă în rândul zonelor foste miniere în vederea acordării de beneficii pentru pensionarea anticipată, acordarea de beneficii pentru deportații în Bărăgan, dar și susținerea unităților spitalicești în această perioadă de pandemie.
Candidați competenți, onești și de succes în comunitățile lor
Pe lângă toate cele exemplificate mai sus, Filiala PNL Caraș-Severin vine în fața alegătorilor cu o listă de candidați competenți și cu o reprezentativitate corectă a zonelor din Banatul Montan. Așadar, lista de la Camera Deputaților este deschisă de reputatul medic chirurg reșițean Jaro Marșalic. Acesta este urmat de gugulanul Dumitru Rujan – antreprenor de succes, reprezentând zona Caransebeș. Pe poziția a treia este Ion Chisăliță, cel care va reprezenta în Parlament Moldova Nouă și Clisura Dunării. Oțelu Roșu și Valea Bistrei o vor avea ca reprezentantă pe Magda Lungu, subsecretar de stat și antreprenor. Tot un antreprenor va reprezenta și orașul Băile Herculane, Doru Coșei. Lista de la Senat este deschisă de președintele filialei PNL CS, Ion Marcel Vela. Valea Carașului, zona Oravița și Anina sunt reprezentate de președinta Asociației Deportaților în Bărăgan, Cornelia Fetea.
O listă complexă, reprezentativă pentru fiecare zonă geografică și cuprinzând oameni competenți este oferta din 6 decembrie a Partidului Național Liberal, Filiala Caraș-Severin. Dovada că aceștia au reușit pe plan profesional îi îndreptățește să fie garanții unei reprezentativități corecte și în interesul cărășenilor. Aceștia, împreună cu toți aleșii locali ai Partidului Național Liberal, vor fi garanția că în 2024 Caraș-Severinul va fi în rândul județelor fruntașe. Împreună dezvoltăm județul Caraș-Severin!
(E)