Fritz vrea să taie sporurile angajaților care lucrează la proiectele pe fonduri europene, din cauza ratei scăzute de absorbție. Reacția sindicaliștilor din primărie

Primarul Timișoarei a anunțat, marți, că taie sporurile celor peste o sută de angajați care lucrează pentru proiectele pe fonduri europene. Potrivit lui Dominic Fritz, din 2018 până acum, primăria a atras fonduri de doar 1 milion de lei, adică are o rată de absorbție de 0,22%, și a plătit, în același timp, sporuri salariale de 6,5 milioane de lei celor care se ocupă de implementarea acestor  proiecte. 

„În ultimii ani, Primăria Timișoara a contractat proiecte cu suma de 460 de milioane de lei, fonduri nerambursabile. Asta este o sumă bunicică, chit că, de exemplu, Reșița a atras și mai multe fonduri în cifre absolute, nici nu vorbim de per capita. Din această sumă de 460 de milioane de lei am absorbit până acum suma de 1 milion de lei, asta este o rată de absorbție de 0,22%. Sunt multe proiecte care efectiv rulează de un an, de 2 ani și încă nu s-a rambursat nimic. Câteva proiecte sunt efectiv blocate, printre altele – proiectul pentru anveloparea blocurilor, unde am avut și trei și patru licitații eșuate, unde nu s-a prezentat nimeni.”, a explicat Dominic Fritz.

În acest context, Dominic Fritz anunță că a decis sistarea plății sporurilor pentru cei care se ocupau de proiectele pe fonduri europene. Este vorba despre 120 de angajați din primărie care au încasat, în perioada 2018-2020, sporuri în valoare totală de 6,5 milioane de lei.

leader board 728 x 90 px

„Am constatat cu surprindere că în 2018-2020 am plătit 6 milioane jumătate de lei pentru sporuri salariale pentru exact aceste proiecte. Ca să cheltuim 1 milion de lei de fonduri europene am plătit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei. Dacă acest raport vă șochează, atunci vă mai spun încă o chestie: mulți nu știu, dar aceste sporuri nu sunt plătite din aceste fonduri europene, ci din bugetul local. din propriile noastre fonduri. Așa că am decis să suspendăm de luna aceasta aceste sporuri, cel puțin pentru luna noiembrie și decembrie și anul viitor vom dezvolta un sistem în care aceste sporuri depind de performanță în proiect, ci nu sunt plătite pur și simplu așa”, a mai spus Fritz.

Aceste sporuri se puteau acorda până la 50% din salariul de bază, potrivit lui Fritz. Primarul a precizat și că este 99% sigur că Nicolae Robu nu a încasat niciun spor de acest gen, însă confirmă că printre cei care au primit bonificații se numără directori din primărie.

„Ei (n.r., angajații primăriei) muncesc, teoretic, cu anumite ore pentru acest proiect. Ideea este că ei muncesc în timpul orelor de lucru, nu sunt ore suplimentare și ăsta este marele mister pentru mine: că sunt unele proiecte unde nu s-a mișcat nimic, dar unii au primit spor pentru 80 de ore, 100 de ore muncite într-o lună pentru acest proiect. Rezultatul nu neapărat corespunde cu efortul produs sau cel puțin presupus produs, așa că până nu clarificăm cine și după ce criterii ajunge să primească un astfel de spor – suspendăm aceste sporuri”, a explicat primarul.

Reacția sindicatului din Primăria Timișoara: „Mai trebuie să se informeze puțin domnul primar”

Dominic Fritz nu a discutat problema cu sindicaliștii din primărie pentru că, susține el, „e la latitudinea mea acordarea acestor sporuri. Nu ne pot da în judecată pentru că nu fac parte din contractul de muncă, efectiv sunt sporuri date cumva după bună voința primarului.”

Președintele Sindicatului Liber din Primăria Timișoara spune că în cazul în care va fi sesizat de colegii în cauză, sindicatul îi va apăra pe cei a căror drepturi salariale sunt restrânse.

„Funcționarii publici nu au contracte de muncă, au raporturi de serviciu. Mai trebuie să se informeze puțin domnul primar. Despre ce contracte vorbește domnul primar? E vorba de lege. Dacă acolo se prevede, rămâne de văzut dacă e doar la aprecierea primarului. Dacă legea prevede în mod imperativ, nu cred că e la trecerea domnului primar. Din câte îmi amintesc, legislația era că ar trebui să primească acești angajați care lucrează la fonduri europene acest spor și atunci nu e chiar așa că rămâne la latitudinea primarului. Rămâne de văzut. Nu vrem să ajungem la judecăți, trebuie discutat cu domnul primar. Noi ne apărăm colegii de sindicat dacă le sunt restrânse anumite drepturi salariale.”, a declarat Tiberiu Negrei pentru expressdebanat.ro.