Realitatea lunii noiembrie: Prețurile la energie electrică au crescut dramatic!

energie electrica

Deşi nu ne aflăm în vârf de consum la început de noiembrie, energia electrică a fost scumpită de către unii producători cu 80% faţă de luna iulie!, a declarat ieri Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrie și Servicii din Camera Deputaților, potrivit Mediafax.

Referindu-se la prețul energiei electrice, Iulian Iancu a spus că situația este dramatică. „În primele nouă zile din luna noiembrie, s-a atins un preț de 700 de lei pe Piața pentru Ziua Următoare (n.n. – platforma spot a bursei OPCOM), față de 400 de lei – și acela foarte mare – din cursul lunii iulie, când am avut un vârf de consum. Nu suntem în vârf de consum la început de noiembrie și, cu toate acestea, prețurile sunt cu 80% mai mari, iar cifrele de 700 de lei sunt amețitoare”, a spus Iancu. El a atenționat că „trebuie făcută o intervenție imediată în piață”, pentru modificarea legislației secundare care permite această escaladare a prețului de către „unii producători”.

Reglementatorul trebuie să intervină și să plafoneze aceste creșteri printr-o intervenție directă, printr-un ordin, și automat se limitează această creștere aberantă, a mai spus Iulian Iancu, la o ședință a comisiei comune de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Cine şi cum îi protejează pe consumatori?

Autoritățile de reglementare primesc foarte multe plângeri de la consumatorii care se confruntă cu abuzuri ale marilor prestatori de servicii, dar acestea au o capacitate redusă de a-i proteja, a declarat Iulian Iancu. „Statul este vulnerabil și nu poate face față valului de reclamații venite de la consumatori față de abuzurile furnizorilor de utilități și ale altor prestatori de servicii. Dacă prestatorul are un comportament incorect, trebuie intervenit. Asta e în cazul unor consumatori avizați, care apelează la autoritățile de reglementare sau de control și protecție, dar ce să facem cu o femeie în vârstă, de peste 70 de ani, ce să știe ea că există ANRE, ANCOM, ANPC?… Poate nici nu știe cum se ajunge până la acestea. Consumatorul e vulnerabil în fața abuzurilor, dar statul nu-l poate proteja”, a spus Iulian Iancu.

În cadrul ședinței și-au exprimat plângerile mai mulți petenți, care au arătat că, după ce s-au adresat autorităților, acestea ori n-au avut nicio reacție, ori i-au trimis să se adreseze altor instituții. Spre exemplu, Sebastian Metișan, unul dintre petenți, a arătat că se adresase în 2015 și 2017 către ANRE, sesizând că electrocasnicele sale au fost distruse din vina distribuitorului de energie, dar nu a primit răspunsuri. În replică, reprezentanții ANRE au arătat că la Autoritate sunt doar cinci angajați și un șef serviciu pentru gestionarea petițiilor în domeniul energiei electrice, în condițiile în care anual vin peste 5.000 de petiții.

La rândul său, Ioan Cezar Corâci, președintele confederației patronale Business România, a arătat că legea de funcționare a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este incompletă și le-a cerut parlamentarilor să o corecteze. „Ca ONG, am cumpărat o mașină și la un moment dat mi s-a refuzat reparația în garanție, pe motiv că automobilul e pe persoană juridică, iar ANPC protejează doar persoane fizice. Dar dacă am fost înșelat, după ce am plătit, e aceeași speță indiferent dacă sunt persoană fizică sau juridică, trebuie corectată legea asta”, a spus Cezar Corâci.

Un alt petent a arătat că i s-au emis, abuziv, facturi de gaze pentru consumuri de zece ori mai mari decât cel real și acum se află încă în proces cu respectivul furnizor. Comentariul lui Iulian Iancu față de acest caz a fost că „e o luptă inegală între coloșii energetici și simplul consumator, expunerea acestuia în procese fiind foarte mare”.

Efectele scumpirii energiei vor veni în cascadă

În fine, președintele Asociației Companiilor de Utilități și Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, a menționat că va prezenta Comisiei un studiu care arată impactul masiv al scumpirii energiei asupra unui top de 20 de companii industriale. „La nivelul acestor companii, scumpirea percepută a fost de peste 30% în 2017, lucru care va produce efecte în cascadă asupra întregii economii”, a atenționat Silvia Vlăsceanu.

O nouă ședință a comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, precizează Mediafax, este programată pentru data de miercuri, 15 noiembrie, avându-i ca invitați, printre alții, pe reprezentanții statului român în Consiliul de Supraveghere a Petrom, pe fostul președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, și pe câțiva dintre foștii miniștri ai Energiei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/