Realitatea cruntă a anului 2023! Mame de 14 ani la spitalul din Reșița!

mama minora 1
untitled design set 970x90 px

Zeci de minore au devenit mame în fiecare an în Caraș-Severin. Multe dintre ele au chiar sub 15 ani. Specialiștii DSP au stat de vorbă cu o parte din copilele care au la rândul lor copii. 

România dă aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană. În anul 2021, 745 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, 12 fiind din Caraș-Severin.

Potrivit informațiilor transmise de Spitalul Județean de Urgență Reșița, anul trecut 38 de adolescente cu vârsta sub 18 ani au născut aici, iar de la începutul acestui an numărul lor a ajuns deja la 10. Printre ele se numără și tinere de doar 14 ani, ne-au dezvăluit specialiștii Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin, care au vizitat secția de Obstetrică-Ginecologie a spitalului din Reșița în primele două luni ale anului pentru a discuta cu mămicile despre sănătatea mintală și depresia depresia perinatală.

„Am discutat cu vreo 40 de mămici cu vârste între 14 și 30 de ani. Au fost două fete (n.r. de 14 ani). Majoritatea sunt în jurul vârstei de 18, 19, 20 de ani. Într-o singură zi am avut 4 de 17 ani. Erau mame de 17, 18 ani care nu erau la prima sarcină. Erau la a doua, a treia naștere. (…) Am avut o mamă de 23 de ani la a cincea sarcină. Din fericire, nu a abandonat niciun copil. Am întâlnit un caz în care o mamă de 14 ani, când am intrat acolo și am început să vorbim, chiar ne-a pus întrebarea dacă suntem de la Protecția Copilului. Ulterior am discutat cu doamna asistentă șefă de pe secția de Obstetrică – Ginecologie și spunea că l-a abandonat.”, a declarat Silvana Radu, asistent medical la DSP, în cadrul compartimentului de promovare a sănătății.

Există și un tipar al mamelor tinere: provin dintr-un mediu social defavorizat și majoritatea sunt din mediul rural. Deși sunt speriate de ceea ce le așteaptă în viitor având în vedere că au deja în responsabilitate unul sau mai mulți copii, sunt deschise să stea de vorbă cu specialiștii. „Nu sunt atât mame adulte, cât sunt mame tinere adolescente. Cred că nu sunt informate. Ne sorb cuvintele din gură. Noi facem un cerc și vorbim ca între prietene, că de aceea ne și ducem, să vorbim ca între prieteni. Tot ceea ce expunem noi le stârnește interesul. Sunt interesate de informație, le lipsește.”, a explicat Sonia Kugler, asistent medical în cadrul compartimentului de promovare a sănătății.

publicitate ziar expresb 1000x100

Potrivit Institutului Național de Statistică, 16,92% dintre nașterile din Caraș-Severin înregistrate între anii 1993 și 2019 au fost cu mame minore. În anul 2021, 228 de femei din județ cu vârsta de maximum 19 ani au născut.

„Este un fenomen îngrijorător, deoarece sarcinile acestea la adolescente le pun efectiv în pericol sănătatea, statutul lor social, n-o să mai meargă la școală și aici trebuie acționat cumva prin Direcția de Sănătate Publică, prin compartimentul nostru de evaluare și promovare a sănătății, prin cabinetul de planning familial, împreună cu Inspectoratul Școlar să găsim soluții încât diriginții să ne cheme efectiv să facem campanii în timpul orelor de dirigenție sau chiar în săptămâna cu «Școala altfel». Noi suntem deschiși de a ne deplasa, la fel și cabinetul de planning familial, doamna doctor Marșalic cu care am discutat. Așteptăm, o să facem un parteneriat cu Inspectoratul Școlar și vom derula campanii și acțiuni mai ample.”, mai spune Sonia Kugler.

Din anul 1993 până în 2021, la nivelul județului Caraș-Severin au fost înregistrate 312 nașteri în cazul fetelor cu vârsta sub 15 ani.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/