Realitate alarmantă: 1 din 10 elevi români nu mănâncă zilnic din lipsă de bani

raport pisa elevi romani care nu mananca zilnic

Peste 10% dintre elevii români cu vârsta de 15 ani spun că au sărit peste mese zilnic sau aproape zilnic, din cauza lipsei de bani, arată datele PISA, publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).  

12,3% dintre elevii români au declarat în cadrul PISA 2022 că, din cauza situației financiare precare, au fost nevoiți să renunțe la mese zilnic sau aproape zilnic, scriu jurnaliștii de la edupedu.ro. Această cifră plasează România pe antepenultimul loc din Europa în privința nesiguranței alimentare, depășind doar Kosovo și Albania. Situația în România este comparabilă cu cea din țări precum Bulgaria, Uzbekistan sau Filipine.

În același timp, aproape 20% dintre elevii intervievați au raportat că au sărit peste mese cel puțin o dată în ultima lună, astfel: 3,3% au spus că s-a întâmplat o dată pe săptămână; 1,7% – de 2-3 ori pe săptămână, iar 0,9% – de 4, 5 ori pe săptămână.

Analiza OCDE arată că elevii care suferă de nesiguranță alimentară au performanțe mai scăzute la învățătură. În toate țările participante la studiul PISA, acești elevi au avut, în medie, un scor mai mic la matematică cu 42 de puncte față de colegii lor care nu au experimentat astfel de dificultăți.

Conform raportului OCDE, nesiguranța alimentară duce la stări de oboseală, scăderea atenției și a vitezei de procesare mentală. În România, acești elevi tind, de asemenea, să își asume responsabilități gospodărești sau să muncească pentru a sprijini familia, în detrimentul studiului.

Analiza mai arată și că 69,1% dintre elevii români afectați de nesiguranța alimentară afirmă că își doresc să nu facă greșeli la școală, un procent semnificativ mai mare decât media OCDE de 54,3%. Totodată, 62,1% spun că încearcă să țină cont de perspectiva altora înainte să adopte un punct de vedere, comparativ cu 52,8%, media OCDE.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/