Reacție dură a comunității profesorilor universitari, după ce Nicolae Robu i-a numit „nulități” și „lichele”pe mai mulți intelectuali timișoreni

Cadrele universitare, cercetătorii și experții academici din Universitatea de Vest din Timișoara se declară îngrijorați după ieșirea publică a fostului primar Nicolae Robu, pe care o consideră „mai mult decât deplasată”, la adresa profesorilor Vasile Popovici, Marcel Tolcea și Daniel Vighi. Într-o postare pe Facebook, fostul edil al Timișoara li s-a adresat celor trei folosind apelativele „nulități” și „lichele”.

Într-o postare publicată marți de fostul primar Nicolae Robu, edilul a lansat mai multe acuzații la adresa unor intelectuali din Timișoara, pornind de la proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană.

„Noi am câștigat competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, nu altcineva. Ați venit dumneavoastră (n.r, primarul Dominic Fritz), un neica nimeni și ați decretat că nimic nu este în regulă aici. Tot ce ați făcut dumneavoastră de 8 luni a fost să vă promovați clientela de incompetenți și jecmănitori peste tot, ca un cancer. (…) Proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană (…) e și el acum în pericol de moarte, ca și Colterm, ca STPT și ca tot ce atingeți dumneavoastră și șleahta acolită.”, a scris Robu pe Facebook.

leader board 728 x 90 px

În continuare, Robu s-a referit critic la deciziile administrației cu privire la TM2023.

„(…) Noi avem în Timișoara oameni de cultură, în același timp/sau manageri culturali excepționali, exponențiali pentru actul cultural național, precum Ștefan Popa Popa’s, Cristian Rudic, Ada Hausvater, Balazs Attila, Ioan Gârboni, Mircea Mihăeș, Adriana Babeți, Silviu Oravitzan – și lista nu e închisă! Ei trebuie promovați, valorificați! În niciun caz nulitățile Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, lichele ahtiate după bani și-atât! În schimb, domnul Fritz pozează în salvator al Timișoarei cu… Corina Șuteu!”, a mai scris Robu.

Reacția profesorilor de la Universitatea de Vest 

„Ne mâhnește modul deplasat de adresare pe care îl utilizează acum Nicolae Robu, el însuși un reprezentant al mediului academic, cunoscut prin pozițiile deținute în mediul universitar chiar înainte de a fi ocupat demnități publice. Apartenența sa la comunitatea din care fac parte universitarii pe care îi atacă transformă acest episod într-unul cu totul regretabil și de neînțeles. Nu avem cum să ne gândim la un spațiu public al dialogului și pluralismului universitar, un spațiu care reprezintă resursa noastră comună de existență intelectuală și spirituală, fără să respectăm opiniile individuale și argumentele alternative, într-o lume democratică și a valorilor europene. Dar, tocmai pentru ca aceste valori să fie garantate, noi toți, formând o comunitate în care diferențele și nuanțele contează întotdeauna, suntem solidari față de situațiile în care unora dintre universitari le sunt adresate injurii, considerând că este de datoria noastră să intervenim în apărarea personalităților din comunitate.”, a transmis Universitatea de Vest din Timișoara.

Comunitatea UVT transmite și că dezaprobă public „gestul incalificabil pe care și l-a permis fostul primar al orașului” și consideră că nu există niciun argument care să poată scuza „gravul său derapaj de la normele de civilitate specifice Timișoarei.”

O reacție publică a avut și profesorul Vasile Popovici, care spune că insultele „oamenilor vrednici de dispreț” nu îl ating. „În gura lui (n.r, Nicolae Robu), prieten al lui Nasleu și al interlopilor, cuvintele nulitate și lichea sună a laudă. Pe mine unul m-ar fi jignit peste măsură să aud de bine. Ideea însă că aș fi «ahtiat după bani» mi se pare totuși ciudată. Am mai auzit-o în presa aservită. În viața mea nu am cerut și nu am luat un leu de la nimeni în afara salariului pentru care am muncit până am căzut din picioare. Nu am prezentat niciodată un singur proiect spre finanțare publică, nu am de gând să prezint și nu am vizat niciodată poziții obținute fără concurs sau fără argumentele profesionale. «Ahtiat după bani»? Când, unde, cum în viața asta de când mă știu?! O spun nu pentru a corecta ce spune un biet rătăcit, ci pentru informarea celor care nu mă cunosc deloc.”, a reacționat Popovici, la rându-i, pe rețelele sociale.

De asemenea, un punct de vedere a avut și scriitorul Mircea Cărtărescu.

„Este cât se poate de trist că fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, îi numește pe trei dintre cei mai distinși intelectuali și scriitori ai orașului «nulitățile Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, lichele ahtiate după bani». Neadevăruri exprimate în limbaj foarte jos. Mă alătur celor care au protestat împotriva unei astfel de atitudini.”, a reacționat scriitorul.

În cursul zilei de miercuri, Nicolae Robu a revenit cu o postare, în care publică un mesaj pe care l-ar fi primit de la Vasile Popovici. Robu consideră mesajul ca fiind o amenințare. Totodată, spune că regretă limbajul pe care l-a folosit la adresa universitarilor, „dar suntem oameni și nimic din ce e omenesc nu ne e străin”.

CITEȘTE ȘI: Ultimatum pentru Asociația TM2021. Fritz: „Primăria Timișoara nu va mai finanța Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”