Lucrările de reabilitare la două dintre fostele cinematografe din oraș, Victoria și Dacia, ar putea fi gata anul acesta, iar autoritățile au început deja să sondeze operatorii culturali cu privire la cele mai potrivite concepte care ar trebui dezvoltate acolo. O idee s-a conturat însă, în acest sens, la fostul cinema Studio, acolo unde sunt în desfășurare lucrările pentru transformarea acestuia în primul cinema de artă al orașului.
În stadiul cel mai avansat de reabilitare sunt, în acest moment, fostele cinematografe Dacia și Victoria. Pentru „Victoria”, constructorii estimează că lucrările ar putea fi gata la finalul acestui an. Termenul pentru „Dacia” este vara anului viitor. Finanțarea ambelor reabilitări este asigurată, în proporție de 50%, de Ministerul Culturii.
Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara a demarat un sondaj prin care îi întreabă pe timișorenii din domeniul cultural ce ar vrea ei să se întâmple cu aceste spații, cum ar putea fi ele integrate în comunitate. Sondajul se va încheia în câteva zile, apoi vor fi schițate concluziile.
„Formularul se adresează mai degrabă operatorilor culturali și profesioniștilor care ar putea să intervină în această rețea de cinematografe, chiar și cu conținut, pentru că întrebările sunt foarte specifice: ce tip de administrare și management ar funcționa. E vorba de 8 cinematografe, dintre care două sunt mai aproape de a fi finalizate, cum sunt cinematografele Dacia și Victoria. Pentru unul dintre ele deja există un concept, va fi un cinema dedicat filmului de artă, cu studio pentru producții de film și e făcut în parteneriat cu BRD, dar sondajul este pentru a colecta opinii. Cinematograful Victoria e cel mai avansat, apoi Dacia. La acestea se alătură Studio care e în curs de reabilitare. Mai e de muncă, dar acolo e mai clar ce se va întâmpla la nivel de conținut.”, a declarat Laura Borodea, expert pe programe și proiecte la Centrul de Proiecte Timișoara.
Ce se știe sigur pentru Victoria și Dacia este că, odată ce au fost preluate de la RADEF, acestea vor avea patru proiecții lunare, între care una de film românesc, a mai explicat expertul de la Centrul de Proiecte Timișoara:
„În rest, reiese că vor fi destul de hibride aceste spații și ca utilitate, funcționalitate, dar și conținut. Se pot ține de la piese de teatru în funcție de specificul zonei și de cum va fi gândită administrarea, în sensul că o parte din administrație se vrea a fi la comun, pentru a avea niște facilități de resurse, inclusiv drepturi de distribuire a filmelor și altele să fie mai specifice. Dar probabil că acesta este un moment și să se testeze niște modele de funcționare exact la Victoria și Dacia. Rolul formularului este să se tragă și niște concluzii și să mai fie făcute întâlnirile necesare pentru a stabili exact ce se va întâmpla și sub ce formă.”
La fostul cinema Studio, lucrurile sunt clare. Reabilitarea clădirii din centrul orașului va transforma spațiul în primul cinematograf de artă al Timișoarei, prin implicarea primăriei, a companiei Groupama Asigurări, Institutului Francez, Asociațiilor Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor și Timishort. Lucrările avansează bine, iar demolările sunt programate să fie finalizate în noiembrie anul acesta. Totul ar trebui să fie gata în aproximativ un an. Proiectul este unic în România, spune regizorul Florin Iepan.
„Am gândit o sală care este mult mai mult decât o simplă sală de cinema sau o cinematecă în accepțiunea clasică, va fi un viitor centru de producție, cu elemente de multimedia, de educație prin cinema și cu tot felul de facilități pentru sectorul creativ din Timișoara. Eu zic că e o chestie unică în România la ora asta. Proiectul este în faza de construcție, va fi gata în aproximativ un an și două luni. Din vechiul cinema Studio vor rămâne doar fațada și foarte puține elemente de interior. Practic este o clădire nouă construită în interiorul clădirii vechi. E, cred, una din cele mai interesante piese de infrastructură culturală care se construiește în momentul de față în România și va avea funcționalități multiple, inclusiv un studio radio, unul de cinema, foto sau televiziune și cred că va fi viitorul centru legat de producția de film-fotografie din Timișoara. Cred că va polariza o mare parte din profesioniștii din domeniul acesta. Sigur, partea de cinematecă va rămâne o componentă foarte importantă.”, a explicat Florin Iepan.
„Fostele cinematografe de cartier trebuie să devină centre culturale. Altfel, vor sta goale”
Regizorul Florin Iepan este de părere că fostele cinematografe trebuie reinventate, altminteri, dacă vor fi gândite ca simple săli pentru vizionarea filmelor ar putea rămâne… goale.
„S-a schimbat total consumul de film în sala de cinema, în toată lumea. În schimb, dacă dăm dovadă de inteligență și suplețe, da, fostele cinematografe de cartier trebuie să devină niște centre culturale de cartier sau să fie reinventate. Ca simple cinematografe, ele vor sta goale. Asta este situația în multe locuri din țară unde primăriile au reabilitat fostele cinematografe exact în forma inițială și s-a dovedit, cu excepția unor mici festivaluri de film, că nu prea se întâmplă nimic acolo. De aceea, Timișoara nu trebuie să cadă în această capcană. Trebuie ca fiecare cinematograf, în funcție de cartier, de comunitate sau poate de ideea din spatele lui, să fie reinventat. Să își păstreze funcțiunea aceasta de a proiecta film, dar să aibă și o scenă pentru teatru independent sau pentru muzică rock, pentru jazz sau să devină și un post de radio în paralel, practic, cred că trebuie combinate mai multe funcțiuni pentru ca locul acesta să atragă atenția în cartier, dar și în oraș. Altfel e sortită eșecului simpla reabilitare și dotare cu aparate de proiecție. Mare lucru nu se va întâmpla acolo și totul depinde în ce măsură vor fi oameni pasionați de film, teatru, muzică, cursuri vocaționale, care vor dori să își desfășoare activitatea de dimineață până seara acolo, atunci da, vom putea face ceva cu ele.”, a explicat Florin Iepan.
În afara celor 3 cinematografe cu lucrări de reabilitare în plină desfășurare, mai sunt alte 5 care așteaptă să intre într-un program de refacere. Este vorba despre cinematografele Freidorf, Timiș, Unirea, Fratelia și Arta. Pentru fostul cinema Timiș, execuția lucrărilor este în licitație. Clădirea în care funcționa cinema Fratelia este într-un proces de retrocedare, iar Arta este în administrarea Teatrului Maghiar. Cinema Freidorf va intra pe reabilitare cu fonduri europene, prin GAL Freidorf. În privința fostului cinema Unirea, spațiul a fost închiriat în urmă cu 18 și transformat în lăcaș de cult.
În Timiș, potrivit „Salvați marele ecran”, în 1970 existau 227 de unități cinematografice, iar în 1983 – 215. În Timișoara erau 9 cinematografe în 1950, 12 – în 1960 și 13 în 1980, dintre care 11 aveau ecran panoramic. În anul 2000 mai funcționau numai șapte săli de cinema: Capitol, Timiș, Dacia, Arta, Studio, Unirea și Melodia.