Reabilitarea termică merge înainte în Timișoara. Zece blocuri noi vor beneficia de fațade izolate și de un „nou look”

Aproape 400 de familii de timișoreni vor locui, până la finalul anului 2020, în blocuri reabilitate termic, cu o nouă fațadă renovată complet. Primăria Municipiului Timișoara a semnat joi un contract cu cei de la ADR Vest pentru reabilitarea termică a zece blocuri, prin programul pentru sprijinirea eficienței energetice.

Valoarea totală a celor trei proiecte este de 9.706.410,26 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 4.687.402,60 lei. Vor beneficia 392 familii de reabilitarea termică a blocurilor în care locuiesc. „Noi am pus mare accent pe eficientizarea energetică. Pe de o parte, trebuie să avem grijă de energie, ca o limită a conduitei noastre, să nu risipim energia și resursele prin care producem energie. Pe de altă parte, vom consuma mai puține gigacalorii pentru același confort pentru populația, și asta presupune o cheltuială mai mică din partea locutorilor, dar și de la bugetul local, având în vedere că o bună parte din costul energiei este subvenționată. Trebuie să avem în vedere schimbarea în bine radicală a aspectului blocurilor în urma acestor intervenții, care au ca țintă principală îmbunătățirea eficienței energetice”, a spus primarul Nicolae Robu.


Perioada de implementare este de până la 20 de luni, în funcție de complexitatea proiectului, astfel că până la final de 2020, cele 20 de scări de bloc ar trebui să fie gata. „Sunt proiecte foarte complexe. Pe lângă tipologia lucrărilor de reabilitare termică, există lucrări de infrastructură care țin fie de acoperiș, fie de anumite lucruri ce țin de interioare, fie de iluminat, zona de casa scării și anumite reparații la blocurile la care sunt vizate. Bineînțeles că aceste componente sunt finanțate destul de consistent de către autoritatea locală, pe lângă finanțarea de la asociația de proprietari. Ținta finală este să reducem consumul de agent termic și reducerea producerii de carbon”, a precizat Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

După 2020, finanțările pentru reabilitarea termică vor crește

Aceste finanțări vin prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pe Axa prioritară 3 –Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 –Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul de locuințe. Operațiunea A – Clădiri rezidențiale. Și în viitorul ciclu, se va investi și mai mult în această direcție. „Este un program care va beneficia cu siguranță de o continuare și de o alocare consistentă și pe următorul ciclu de finanțare. Se încearcă diversificarea instrumentelor financiare oferite către zona de reabilitare rezidențială, pentru a putea cuprinde cât mai multe dintre locuințele care au nevoie de astfel de intervenții. Se va pune accent, de asemenea, și pe creșterea procentului de energie recuperată și redusă prin aceste reabilitări, inclusiv prin accesarea unor noi tehnologii”, a mai spus Maxim.

Iată lista celor 20 de blocuri care vor fi reabilitate: 

  • Str. Martir Ioan Stanciu nr. 2 – Calea Martirilor 1989 nr. 31 (regim de înălțime S+P+4E)

  • Str. Științei nr. 3-5 (S+P+4E)

  • Splaiul Nicolae Titulescu nr. 10A (S+P+8E)

    gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px
  • Str. Măslinului nr. 11 sc. A și B (S+P+4E)

  • Str. Cernăuți nr. 10, 12, 14 (S+P+4E)

  • Str. Topologului nr. 5 sc. A și B (S+P+4E)

  • Str. Topologului nr. 1, sc. A (S+P+4E)

  • Str. Argeș nr. 4 (S+P+3E)

  • Bd. Cetății nr. 30 (S+P+4E)

  • Str. Răsăritului nr. 5 (S+P+4E)

 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/