Autoritățile județene au solicitat Institutului Național al Patrimoniului clarificări cu privire la amenajarea curții interioare din Castelul Huniade, după ce răspunsul acestuia cu privire la acoperirea grădinii nu a fost unul clar, spune Alin Nica. Mai sunt de îndeplinit mulți pași până când lucrările efective pot fi finalizate.
În luna mai a fost avizată documentația DALI pentru Castelul Huniade, de către Comisia Națională pentru Monumente Istorice. De atunci până acum nu s-a făcut niciun pas înainte. Președintele CJ Timiș spune că așteaptă un răspuns clarificator de la Institutul Național al Patrimoniului: poate sau nu fi acoperită cu sticlă terasa interioară din castelul aflat în centrul orașului.
„Răspunsul este neclar. Nu rezultă foarte limpede dacă putem să acoperim curtea interioară, așa cum dorim noi, de altfel, ca să lărgim spațiul expozițional și cu această curte sau mai trebuie să facem anumite modificări la proiectul tehnic. Dar urmează să avem aceste clarificări în urma discuțiilor pe care le vom avea cu Institutul Național al Patrimoniului care finanțează această documentație de avizare a lucrărilor de intervenție. Ne ține pe loc și nici nu mai dorim să continuăm cu INP-ul și la proiectul tehnic. Vrem să facem proiectul tehnic noi, din resurse proprii. De altfel, am și alocat bani în acest sens la ultima rectificare bugetară și proiectul este unul capital pentru noi. Indiferent că vom obține finanțare europeană, pentru că vom încerca să aplicăm și pentru finanțare europeană, indiferent că va trebui să luăm credit, proiectul vrem să îl ducem până la capăt.”, a declarat Alin Nica.
Așadar, pasul următor ar fi scoaterea la licitație, de CJT, a proiectului tehnic pentru reabilitarea Castelului Huniade.
„Puțin probabil să terminăm tot castelul până în 2023, ținând cont de toate procedurile pe care le mai avem de parcurs: achiziții publice, finalizarea proiectului tehnic și execuția efectivă. Însă ne-ar face mare plăcere să avem măcar o parte din această construcție pe care să o deschidem publicului în anul în care avem titlul de Capitală Europeană a Culturii.”, a concluzionat Nica.
În privința unui alt castel pe care autoritățile județene vor să îl repună în circuit, Castelul Mocioni, momentan este în curs de avizare, în Comisia pentru Monumente, documentația tehnică în vederea începerii proiectului tehnic. Mai trebuie completate documente din partea proiectantului și urmează să intre din nou în comisie.