Reabilitare prin muncă voluntară! Izvorul de la Tapia, secat de promisiunile Primăriei Lugoj

Cuib de vise 1000x100

Sătui de promisiunile Primăriei Lugoj, care s-a angajat de ani întregi că va reabilita izvorul de la intrarea în satul Tapia, localnicii s-au hotărât să amenajeze locul cu propriile puteri.

Anunțate încă din vara anului 2016, lucrările de amenajare a izvorului de la Tapia, situat pe Drumul Județean 680, pentru care Primăria Lugoj a și întocmit un proiect frumos doar pe hârtie, nu s-au mai produs. De-a lungul acestor ani, edilii locali au găsit tot felul de motive pentru a nu mai realiza investiția, cum ar fi că terenul este proprietate privată, că nu s-a prezentat nimeni la licitație sau că Meridian Lugoj, ca ultimă soluție, nu are suficienți oameni pentru a executa lucrarea. După planul celor din administrația locală, proiectul viza amenajarea locului cu bănci, copertină și parcare, toate acestea la un cost de 50.000 de lei.

Locul este unul vizitat anual de mii de oameni, majoritatea din Lugoj, care vin să se aprovizioneze cu apa de calitate ce se varsă până lângă marginea drumului din adâncul dealurilor Tapiei. Zilele trecute, localnicii au văzut că debitul de apă este foarte redus, astfel că au mers să vadă ce se întâmplă. „Am constatat că izvorul, în partea din amonte, are înfundate țevile și apa vine cu greutate. Cu o motopompă am scos apa din el și l-am curățat. Am scos cam 15 găleți de mâl și cărămizi căzute înăuntru. Puțul are o adâncime de circa trei metri și este zidit cu cărămidă. Acum, apa are un debit mai mare la țeavă”, ne-a declarat Ioan Daminescu din Tapia.

Sunt așteptați și alți voluntari

STPT job 1000x200

Împreună cu alți câțiva consăteni au hotărât să reabiliteze și partea de la șosea a izvorului, astfel că cei care vin să ia apă, să o poată face și pe ploaie sau ninsoare. „Ne-am săturat de promisiunile celor din Primăria Lugoj. Delegatul sătesc în Consiliul Local a trecut pe-acolo, a văzut că muncim, dar nu s-a oprit nici măcar să dea bună ziua! Vrem să facem un acoperiș cu stâlpi de lemn, fibră sau policarbonat, lațuri și să reparăm partea din beton distrusă în 1989. De aceea, dacă sunt voluntari care vor să ni se alăture, îi invităm cu drag, la fel ca și pe cei care poate dispun de astfel de materiale sau pot ajuta cu orice altceva. Noi ne vom aduna la izvor sâmbătă-dimineața, în data de 6 iunie, pe la ora 10.00. Dacă sunt doritori, le pun la dispoziție telefonul meu, pentru mai multe informații: 0724 494 678”, ne-a mai spus Ioan Daminescu.

Oamenii au lăsat lângă izvor și câțiva saci de gunoi și îi roagă pe cei care vin după apă să nu mai arunce peturi sau alte mizerii în apropiere și să folosească respectivii saci. Izvorul a fost pus în valoare în anul 1966 de către muncitorii de la Brigada 6, din cadrul fostului CAP Tapia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/