„Războiul nostru este cu virusul ucigaş, dar nu putem ignora nici ceilalţi «viruşi» care ne lasă fără oxigen”

Deputatul Marian Cucşa, vicepreşedintele Comisiei SRI, atrage atenţia asupra defrişărilor masive de păduri în această perioadă când sunt restricţii de circulaţie şi puţini pot să observe ceea ce se întâmplă.

Cucşa spune că primeşte zeci de mesaje de la cetăţenii îngrioraţi de fenomen, motiv care l-a determinat să propună Comisiei de control asupra activităţii SRI să ceară un raport pe subiectul defrişărilor abuzive de păduri de la specialiştii serviciului de informaţii interne. În funcţie de concluzii se vor lua şi măsuri, arată Marian Cucşa pe pagina sa de Facebook.

„De zeci de ani, pădurarii se plâng că pădurile dispar, iar ei sunt cu mâinile legate. Că adversarul este însăși mafia, așa că singuri nu au ce face. Unii chiar și-au pierdut viața în lupta cu tăietorii ilegali de lemne. Jurnaliștii care au mers pe firul rețelelor au fost sechestrați, în mijlocul pădurii. Cu greu au scăpat și descriu același adversar.

ONG-urile din domeniu prezintă periodic filmări şi poze cu jaful din codri. Degeaba. Procurorii au deschis dosare penale care trenează de prea mult timp, ori s-au încheiat cu soluţii de neîncepere a urmăririi penale.

Ministrul de Interne a găsit soluţia: să implice şi armata în această luptă. O idee foarte bună, dar aplicată prost. Filtrele sunt fixe, iar noi vorbim despre mafie. Nu credeţi că cei care transportă copacii tăiaţi au acces la informaţii şi găsesc alte rute, pentru a ocoli filtrele?

Ministrul Mediului, cel care ar trebui sa fie în prim plan, în această luptă, mai ales că nu este implicat în războiul împotriva COVID19, a ajuns să fie atacat deja inclusiv de colegii din propriul partid (PNL), pentru ca stă. Nu face nimic în acest sens. Are aceeaşi atitudine pasivă şi vine cu aceleaşi scuze şi argumente ieftine, ca şi în cazul poluării din capitală.

Știu că războiul nostru prioritar este acum cu virusul ucigaş. Dar nu putem ignora ceilalți «viruşi» care ne lasă fără oxigen”, scrie Marian Cucşa pe reţeaua de socializare.