Rata de infectare cu SARS-CoV-2 scade în Timiș, dar spitalele sunt încă pline. Șeful UPU de la Spitalul Județean: „Facem eforturi în a găsi un loc potrivit pentru pacienți”

untitled design set 970x90 px

Trendul infectărilor cu noul coronavirus este în continuare descrescător la nivelul județului Timiș, iar asta se traduce și prin scăderea numărului de solicitări zilnice la Serviciul de Ambulanță. Totuși, autoritățile raportează un număr mic al paturilor neocupate de pacienți, în întreg județul, mai cu seamă pe secțiile de terapie intensivă. 

Singurul capitol la care nu se întrevedere deocamdată o îmbunătățire este în privința paturilor de pe secțiile de terapie intensivă, însă medicii speră ca lucrurile să se schimbe în bine de săptămâna viitoare.

„Numărul de solicitări de la 7-800 pe 24 de ore a ajuns undeva la 500, iar recoltările – de la 3-400 pe zi la 100, deci este un trend evident descendent care sperăm să se mențină la toate capitolele. Activitatea noastră pentru Covid este undeva la 51%, dar trebuie să aveți în vedere că în vârful valului era undeva la 72%. Problema este acum a pacientului și a secțiilor de ATI și eventual a UPU. Este singurul capitol la care nu s-a văzut încă o schimbare: unitățile de terapie intensivă. În rest se simte peste tot o relaxare. Să sperăm că în următoarea săptămână se va produce și acolo o scădere la nivelul județului Timiș și la Timișoara, pentru că în țară și mai ales la București și Cluj e altă situație.”, a declarat directorul Serviciului de Ambulanță Timiș, Iancu Leonida.

De ce spitalele sunt în continuare pline de pacienți? Explicația șefului UPU de la Județean

Comparativ cu luna trecută, situația s-a îmbunătățit semnificativ, trendul este descendent al numărului de prezentări la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara, confirmă și medicul Mihai Grecu. Totuși, medici fac eforturi să găsească un loc potrivit pentru fiecare pacient.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Nu s-a mai întâmplat să avem pacienți intubați, ventilați în UPU care să stea mai mult de 24 de ore, lucru care este extrem de îmbucurător. Pe de altă parte, terapiile intensivă continuă să fie pline și asta se vede pe raportările de locuri libere din fiecare zi. Eu sper ca și lucrul ăsta să se îmbunătățească pentru că există o întârziere a scăderii numărului de pacienți internați.”, a spus șeful UPU Spitalului Județean Timișoara, Mihai Grecu.

Potrivit lui Mihai Grecu, la momentul acesta, în spitale sunt pacienții care s-au infectat la finalul lunii martie. Potrivit lui, de la momentul infectării trec 7 zile până când apar primele simptome, apoi încă 7-10 zile până când pacienții care dezvoltă forme grave sunt nevoiți să ajungă la spital.

„De acolo, fără să mă pot baza pe o statistică, media de spitalizare este în jur de două săptămâni… Practic, cei care s-au infectat acum 3 – 4 săptămâni, când rata de pacienți infectați în Timiș încă era mare. Ceea ce avem astăzi, în jur de 4 la mia de locuitori, se va simți într-o lună. La fel și cu vaccinul. Pacientul este cu o imunitate semnificativă undeva la 7 zile după a doua doză de vaccin. Asta înseamnă pentru Pfizer, spre exemplu, după 28 de zile. Deci cei care au început să se vaccineze în ultima decadă a lunii martie, de abia acum fac rapelul și vor fi protejați contra infecției cu SARS-CoV-2. E un lucru poate contraintuitiv să vezi că rata de infectare scade, dar spitalele încă sunt pline. Dar ăsta este adevărul. Spitalele încă sunt pline și încă trebuie să facem eforturi în a găsi un loc potrivit pentru pacienții și nevoile pe care ei le au din punct de vedere al asistenței medicale.”, a mai spus Mihai Grecu.

Potrivit Prefecturii Timiș, numărul total de persoane internate confirmate cu Covid-19 a fost, miercuri dimineață, de 393, iar la ATI – 70. În ultimele 24 de ore sunt raportate 8 decese. Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, rata de infectare la o mie de locuitori, în județul Timiș, este 3,89. În Timișoara, rata a coborât la 4,43/mia de locuitori.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/