Raport favorabil al deputaților juriști de folosire a „brățărilor electronice” pentru agresorii din cazurile cu violență domestică

pnl

Deputații juriști au adoptat un raport favorabil privind folosirea „brățărilor electronice” pentru agresorii din cazurile cu violență domestică. Este un succes de etapă, spune parlamentarul PNL de Timiș Alina Gorghiu, în monitorizarea cu ajutorul acestor brățări a agresorilor care nu respectă ordinele de protecție.

„Nimeni nu merită o viață trăită în teamă, nicio familie nu trebuie să devină teatru de război. Cu atât mai mult cu cât, în cazurile de violență domestică, există ordin de protecție emis. (…) Acest succes de etapă pentru definitivarea procedurii parlamentare în această speță arată că majoritatea sănătoasă a actualului Parlament legiferează în folosul cetățeanului. Monitorizarea cu ajutorul brățărilor electronice, care ar trebui să îi facă pe agresori să respecte ordinele de protecție, a fost un subiect fierbinte mai bine de un deceniu, fără însă a avea și o finalitatea. Ceea ce s-a întâmplat azi la Comisia juridică este luminița de la capătul tunelului.”, a transmis Alina Gorghiu.

Urmează ca proiectul să ajungă în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

Brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Atunci când se emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. Și victima va avea asupra sa o brățară electronică, pentru ca poliția să o poată găsi și alerta.

În ultimii cinci ani, statisticile arată că între 30 și 40% din ordinele de protecție emise au fost încălcate.