Nu este tabăra de 5 stele la care poate mulți se gândesc, este doar locul simplu și curat unde se zidește zi de zi altarul devenirii copiilor noștri. Este locul iubit de Dumnezeu, tabăra din inima satului.
Timp de 5 zile cartierul reșițean Moniom a devenit polul credinței, al bucuriei și al sufletelor inocente, locul în care s-a investit în credință, educație și valori morale. Peste 80 de tineri de toate vârstele, din Reșița cei mai mulți, dar și din Moniom, au spus da unei noi întâlniri cu biserica, cu atelierele de educație pentru viață, au spus da unor noi provocări, fie din poziția de participant, fie din poziția de voluntar sau formator. Fiecare a avut un rol important, determinant în relația cu cei din jur, chiar și dacă cei mai mici au abia dacă au împlinit 4 ani.
Evident că dacă este tabără, nu au lipsit jocurile, distracția și voia bună, iar când vorbim de Tabăra din Inima Satului, atunci Dumnezeu este în mijlocul nostru, al tuturor, și asta prin rugăciunile care s-au înălțat către Divinitate prin glasurile inocente, caracteristice vârstei modelată de către părinți, dar și de către Mihai Ciucur, părintele tuturor copiilor, alături de soția acestuia Georgiana Ciucur, cea care este pionul de bază și dascălul din această tabără.
„Pe lângă cele 5 zile de tabără, de evenimente, noi vedem mult mai în profunzime și mai în perspectivă. Cred că marele câștig este comunitatea de părinți și de copii care s-a adăugat, aici la Moniom. Mai mult de jumătate dintre participanți au fost familii noi. Comunitatea noastră crește și se creează premisele pentru a putea să continuăm în număr și mai mare din toamnă. Ne dă speranțe că în viitor, ceea ce noi am început aici ca o tabără, se va consolida sub forma unei întregi comunități. Probabil că unii dintre ei căutau ceva care să-i lege și să le dea o motivație, un liant, și biserica a reușit să facă asta.
A fost emoție multă, s-a plâns de bucurie, lacrimi generate de emoții pozitive. Și eu am rămas surprins când am văzut copii veniți și prima dată, dar și pentru a 5-a oară în tabără, care, în egală măsură, au plâns dintr-un sentiment de nostalgie că tabăra se încheie. Totuși, tabăra la Moniom continuă, este o realitate perpetuă.”, a declarat părintele Mihai Ciucur.
Chiar și dacă au trecut mai bine de trei ani de la pandemie, părintele Mihai a remarcat faptul că încă există anumite sechele, anumite efecte negative ale pandemiei, încă se vede o anumită stângăcie în a socializa, în a interacționa, efecte despre care părintele consideră că se vor resimți pe termen lung. Dar, în același timp, cei care au fost angrenați în proiectele bisericii, în pandemie, au trecut mai ușor, pentru că în esență activitățile nu au fost întrerupte nici în acel an, și deja se vede o diferență între copii care au fost blocați în acea perioadă în casa și cei care au avut șansa să continue activitățile în pandemie.
„Tabăra este o șansă la normalitate. În timpuri tulburi, de mare îndoială și de mare zbucium, TDIS aduce o oază de normalitate a ceea ce înseamnă normalitate astăzi, aduce copilăriei frumosul de altădată, aduce părinților șansa de a fi împreună, ei între ei, și părinți cu copii. Să vină să încerce, pentru că în TDIS au șansa să retrăiască copilăria frumoasă așa cum era ea odinioară!”
Pe lângă activitățile de zi cu zi, serile tematice au fost poate printre cele mai așteptate de către tineri. De ce? Pentru că distracția a fost la cote maxime, fie că au avut ca temă călătoria în timp, portul popular, fie că au ales să fie super eroi sau personaje din Disney, copiii s-au jucat, au învățat și desigur că au fost și punctați pentru implicarea și dedicarea acestora.
În acest an, în cadrul programului sunt incluse 13 tabere, la care participă peste 500 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, 100 de voluntari, cu toții sprijiniți de către ATOR Banatul de Munte, Episcopia Caransebeșului, structurile MAI din Caraș-Severin și Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni.
Următoarea tabără va fi organizată la Topleț, cu începere de la 1 august, urmând ca marele proiect „Împreună pentru copiii noștri” să se încheie cu tabăra de la Caransebeș, programată pentru 5-9 septembrie.
Andrei Muntean este elev al Liceului „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, în clasa a XI-a B (diriginte, prof. Violeta Ghenescu). El a avut parte de o foarte interesantă și utilă...
„Ciucă nu are experiența și maturitatea politică a lui Ludovic Orban”
1989 în memoria colectivă. Dezbateri internaționale, la Timișoara
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281