Rămân iar fără masă caldă elevii din Bocșa?

Guvernul Tudose a aprobat ieri banii necesari pentru ca elevii unei şcoli din Bocşa să primească și în anul școlar 2017-2018 o masă caldă la școală, după cursuri. Dar şi alte guverne o făcuseră, fără ca elevii din Bocşa să vadă apoi vreo masă caldă!

Executivul a aprobat în ședința de ieri lista a 50 de unități de învățământ care au primit finanțare pentru anul școlar în curs ca să ofere o masă caldă pe zi elevilor înscriși la cursurile sale. Pe listă se află și Școala Generală din cartierul Măgura din Bocșa. De fapt, pe liste școala s-a aflat și în anii trecuți, dar, din păcate pentru micuți, anii doar au trecut fără ca aburii mâncărurilor calde să ajungă până la elevii din Măgura.

Motivațiile au fost diverse, de la invocarea lipsei condițiilor corespunzătoare pentru această activitate și până la refuzul responsabililor din Primăria Bocșa de a demara procedurile de achiziție în sitstem catering a meselor calde finanțate de către Guvern.

Program-pilot

Guvernul a aprobat în ședința de ieri lista celor 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se aplică, în anul școlar 2017-2018, Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi, precum și fondurile necesare finanțării programului. Este vorba de peste 30 de milioane de lei, suma destinată întregului an școlar 2017-2018, finanțare asigurată de la bugetul de stat, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate ieri.

Prima etapă a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi s-a aplicat în anul școlar 2016-2017 și a implicat tot 50 de unități școlare. Cele 50 de școli în care se va derula etapa a doua, în anul școlar 2017-2018, au fost selectate astfel încât fiecare județ să aibă cel puțin o unitate de învățământ inclusă în proiect și, totodată, să fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate). De asemenea, s-a ținut cont de infrastructura necesară servirii mesei în școală (dacă există sau nu cantină, dacă există sau nu sală pentru prepararea sau pentru servirea mesei, dacă există sau nu spațiu pentru depozitare). Curios este faptul că şcoala din Bocșa a rămas pe listă, deși până acum declara că tocmai aceste condiții îi lipsesc!

Masa caldă sau pachetul alimentar va fi asigurat elevilor și preșcolarilor care participă la activitățile didactice, în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar. „Autoritățile locale au posibilitatea să suplimenteze finanțarea din venituri proprii. De asemenea, autoritățile locale care nu sunt incluse în program pot stabili aplicarea acestuia în școli sau grădinițe, în condițiile asigurării finanțării din venituri proprii”, transmite Biroul de presă al Guvernului.

Produsele alimentare distribuite elevilor și preșcolarilor vor respecta cerințele de conformitate prevăzute în regulamentele europene. Direcțiile județene de sănătate publică vor verifica respectarea normelor și condițiilor igienico-sanitare și a alimentației sănătoase în distribuția alimentelor. De asemenea, la cererea scrisă a părinților, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare și masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situației elevilor și preșcolarilor.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare sau mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unități administrativ-terioriale. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență adoptată ieri, Ministerele Sănătății și Educației vor elabora norme de aplicare, care se vor adopta prin Hotărâre a Guvernului.

Puțină istorie nu strică

Elevii bocșeni ar fi trebuit să beneficieze din 2015 de o masă caldă, dar la ei n-a ajuns nici măcar mirosul mâncării proaspăt gătite. Asta deși banii au fost aprobați și bugetați!

În 2016, sumele au trebuit restituite pentru că, deși legea privind masa caldă fusese aprobată, încă nu apăruseră normele metodologice, astfel încât să poată fi și implementat proiectul. Cu alte cuvinte, în tot anul 2016 banii au stat necheltuiți, iar copiii, deși au mers la școală, nemâncați!

În 2017, Guvernul Grindeanu a aprobat și normele metodologice pentru aplicarea legii și toată lumea se aștepta ca măcar din martie 2017, banii fiind alocați din nou, copiii să primească o masă caldă. Doar că nici de această dată nu a fost să fie. De ce au rămas nemâncați elevii bocșeni ne-a explicat cel care a condus Inspectoratul Școlar Caraș-Severin pe perioada anului școlar trecut: Adrian Doxan, care dă vina pe Primăria Bocșa. „Cei de la Primărie au motivat că, dacă s-ar fi început procedurile de licitație pentru această masă caldă, care trebuia dată prin firmă de catering, căci școala nu avea infrastructura necesară, ar fi fost finalizate după încheierea anului școlar”, a spus Doxan pentru Express de Banat la acea vreme.

De ce firmă de catering și nu masă la cantina școlii sau la altă unitate din subordinea Primăriei? Pentru că, așa cum ne-a comunicat conducerea Școlii Nr. 2 Bocşa, unitatea de învățământ nu are spațiu adecvat pentru servirea mesei. „Mi se pare puțin ciudat, căci Primăria are un centru de zi și, dacă școala spune că nu are spațiu adecvat, elevii ar putea servi masa acolo”, a comentat situația tot atunci Elena Solomonesc, directorul AJPIS Caraș-Severin.

Profesorul Doxan ne-a asigurat însă înainte să fie demis că, începând cu acest an școlar, 2017-2018, elevii Școlii Nr. 2 din Bocșa, cea din cartierul Măgura, vor primi acea masă caldă. Indiferent că va fi servită la vreo cantină sau că va fi adusă chiar la școală de o firmă de catering. Ba mai mult, era optimist că și alte școli vor intra în programul guvernamental, fapt neconfirmat de lista adoptată astăzi de Guvern. Rămâne de văzut dacă Doxan s-a înșelat și în privința școlii din Bocșa sau, măcar de data aceasta, copiii vor primi masa caldă mult-promisă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/