Răfuială! Primarul Francisc Boldea acuză conducerea spitalului, pe care tot el a numit-o, de incompetență

Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj are datorii de peste 4,12 milioane de lei și riscă să rămână fără oxigen, după ce furnizorul a anunțat că va sista livrarea, dacă nu îi sunt achitate facturile restante. Primarul Francisc Boldea arată cu degetul spre managerul… numit de el!

Ca reacție la situația în care se află spitalul, primarul Francisc Boldea a declarat, într-o conferință de presă, că întreaga responsabilitate privind datoriile spitalului aparține conducerii unității medicale și managerului Erwin Floroni, menționând că municipalitatea a alocat în fiecare an bani suficienți spitalului, dar conducerea nu a fost în stare să-i folosească.

„Anul trecut am dat 3,6 milioane de lei și mi-au dat înapoi 1,9 milioane de lei, adică peste 50%. Nu au fost în stare să-i cheltuiască! Tot pentru spital, în 2019, le-am dat prin buget 400.000 de lei pentru materiale, sumă rectificată în iunie cu încă 223.000 de lei, dar ei nu au plătit ce trebuia să plătească la Linde, pentru gaz. I-au folosit în altă parte! La investiții, pe anul acesta, conform bugetului, le-am dat 3,4 milioane de lei. Până astăzi, în bătaie de joc, au cheltuit doar 224.000 de lei. Și e jumătatea lui august. Apoi le-am mai dat un milion de lei, din relația cu Ministerul pentru tomograf. Total pentru sănătate le-am dat peste 5 milioane de lei și au cheltuit până acum doar 848.000 de lei.”, a declarat Francisc Boldea.

Primarul a acuzat conducerea spitalului că folosește aproape toți banii din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru plata salariilor și a sporurilor, iar gradul de ocupare a paturilor din spital este de doar 60%.

„Din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate trebuiau să aibă 70% pentru salarii și 30% pentru utilitățile spitalului. Dar ei și-au dat 99% pentru salarii și sporuri! Iar gradul de ocupare a paturilor din spital e 60%. Pentru adresabilitatea scăzută poate că și serviciile sunt de vină!”, a precizat primarul Francisc Boldea.

Managerul spitalului, medicul Erwin Floroni, a considerat toate acuzațiile drept aberații, explicând: „Numărul de angajați nu se stabilește în funcție de gradul de ocupare a paturilor. Asta e cea mai mare aberație posibilă. Numărul de angajați se stabilește prin numărul de paturi din spital. Pentru că poți în luna iulie să ai 30% grad de ocupare a paturilor, iar în ianuarie să ai 100%. De aia îți dă o medie de 60% pe an, pentru că așa se ia, pe an, nu pe lună. Rata de ocupare a patului e sezonieră. Ce fac, în ianuarie angajez personal și în iunie îl dau afară? Cum să fac? Normarea personalului nu o facem noi. Normarea este după legislație, la numărul de paturi și noi suntem oricum sub normare.”