Centrul de fructe și legume de la Tomnatic prinde contur! Vezi cum va arăta viitoarea construcție

Centrul de legume și fructe din localitatea timișeană Tomnatic prinde contur. Reprezentanții din administrație au făcut publice primele imagini cu noua construcție ce va fi ridicată cu bani din bugetul Consiliului Județean Timiș.

Valoarea investiției se ridică la 4,5 milioane de lei. Centrul de colectare a legumelor și fructelor de la Tomnatic va fi amplasat pe un teren de 11.509 mp, astfel că producătorii agricoli pot veni cu legumele pentru a fi colectate, sortate și depozitate.

Depozitul va avea rolul de a asigura menținerea calității și a proprietății legumelor și fructelor în vederea consumului pe perioada toamnă-primăvară sau chiar până în perioada noilor producții. Centrul va fi dotat cu camere frigorifice, vor exista camere de sortare și se vor crea condițiile necesare pentru ca produsele fie păstrate așa cum trebuie. De asemenea, depozitul va asigura condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Studiul de fezabilitate pentru Centrul de colectare a legumelor și fructelor de la Tomnatic, primul care va fi realizat în regim public în Timiș, se apropie de final. Documentația va fi predată Consiliului Județean de către contractant în cel mult o lună.

După ce primim studiul de fezabilitate, urmează, anul acesta, licitarea proiectului tehnic și a execuției. Va fi primul construit de către Consiliul Județean și ne dorim să facem și altele, pentru a acoperi întreg județul. Condițiile optime de păstrare a fructelor și legumelor vor permite producătorilor din județ să desfacă mai multe produse în magazinele din Timișoara și din Timiș. Investiția va aduce câștiguri mai mari pentru producătorii locali, dar și produse mai proaspete pentru consumatorii finali.”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

CITEȘTE ȘI: Consiliul Județean Timiș înfiinţează un centru-pilot de colectare a fructelor și legumelor! „Experimentul Tomnatic“ ar putea fi apoi multiplicat în tot judeţul!

Centrul de legume și fructe este un proiect-pilot, care va putea fi multiplicat și în alte zone din județ. Acesta vine în sprijinul micilor producători din zona Gottlob-Lovrin-Tomnatic, inclusiv a celor din comunele învecinate: Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș etc. În funcție de rezultate, se dorește ca astfel de centre să fie construite și în celelalte bazine legumicole din Timiș, precum Jimbolia-Checea-Sânmihaiu Român, Ciacova-Giera-Gătaia și Belinț-Lugoj-Traian Vuia.

CITEȘTE ȘI: „Fructele și legumele din import de pe rafturile supermarket-urilor din Timișoara vor deveni în curând istorie”. Consiliul Județean face primul pas spre centrul de legume și fructe de la Tomnatic

Zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Județean, de către Universitatea de Științe Agricole din Timișoara privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului.

„Bazinul legumicol și pomicol Gottlob-Lovrin-Tomnatic este caracterizat prin suprafețe mari cultivate cu legume, datorită factorilor zonali de microclimat și a solului propice pentru practicarea legumiculturii, numărul potențialilor utilizatori fiind considerabil.”, transmit reprezentanții CJ Timiș.

banner 970 x 250