Rafila: Nu avem deficit de medici în România, ci avem un deficit zonal

rafila

România nu are neapărat un deficit de medici în România la ora actuală, pentru că numărul de medici e apropiat de media Uniunii Europene, ci are un deficit de medici zonal, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Nu avem neapărat un deficit de medici în România la ora actuală, pentru că numărul de medici în România este apropiat de media Uniunii Europene. Noi avem un deficit de medici zonal. Este o distribuție neuniformă. În București avem opt medici la o mie de locuitori, la nivel național avem trei, dar avem și zone unde avem 1,7. Deci e clar că politica de resurse umane, împreună cu autoritățile locale și universitățile de medicină și farmacie este răspunsul.”, declară Alexandru Rafila.

El precizează că Ministerul Sănătății „nu poate să forțeze pe nimeni să meargă într-un loc sau în alt loc”.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Noi putem să creăm cadru încât să existe atractivitate, o echilibrare a specialităților care sunt deficitare, iar acolo sigur că putem să scoatem mai multe locuri la rezidențiat. Din fericire avem o strategie la momentul de față, lucrăm cu experți OMS. Această problemă este că afectează toate țările din regiunea europeană a OMS și căutăm împreună răspunsuri. Ideea e că trebuie să reținem personalul medical care deja lucrează, să atragem alt personal medical și să ne gândim ce le oferim acestor oameni, nu numai bani, ci și unde trăiesc ei, confortul lor profesional. Noi putem să îmbunătățim echipamente, consumabile și așa mai departe, să aibă confort profesional să-și investigheze și să-și trateze pacienții. Prin PNRR rezolvăm multe dintre aceste lucruri.”, încheie Rafila.