Rafila, despre testarea antidrog în școli: „Numai cu acordul părinților”

alexandru rafila, ministrul sanatatii, la timisoara
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Ministrul Sănătății a anunțat la Timișoara că testarea antidrog în școli nu va fi făcută „de dragul testării” și doar la solicitarea părinților. 

Potrivit lui Alexandru Rafila, testarea antidrog în școli va fi făcută doar la solicitarea expresă a părinților, dacă există suspiciuni cu privire la copilul lor.

„Noi suntem la începutul unui drum. A fost semnat de curând, în urmă cu trei zile, un parteneriat la sediul MAI cu 8 instituții guvernamentale care să reglementeze această problemă. Problema legată de trafic și de accesul la droguri este o problemă care nu poate fi sub controlul Ministerului Sănătății decât în foarte mică măsură. Trebuie să înțelegem de ce facem testarea. Nu facem testare de dragul testării, ci ca să putem să ajutăm un copil, familia acelui copil să poată să primească un diagnostic în cazul în care există suspiciuni de substanțe psihoactive, să aibă consiliere psihologică, tratament și să se reinsereze în societate. Testarea trebuie făcută numai cu acordul părinților, la solicitarea acestora, dacă au suspiciuni legate de copilul lor sau la solicitarea personalului didactic dintr-o anumită școlară, dar, tot așa, după acordul părinților.”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Ministrul a explicat și cum se va face testarea.

„Există două tipuri de teste: teste rapide care sunt simplu de utilizat, se face testare din urină sau din salivă, iar rezultatul pozitiv al unui test nu înseamnă că au automat o confirmare a consumului de droguri, el trebuie ulterior confirmat printr-un test care se face din sânge și care sigur că presupune o pregătire și o intervenție de natură medicală. Rămâne de văzut cum facem aceste lucruri împreună cu Ministerul Educației, Afacerilor Interne, dar nu vreau să se înțeleagă într-un fel că poziția Ministerului Sănătății e legată de testarea în masă. În niciun caz, nu are niciun fel de rost, nu se practică așa ceva nicăieri, noi trebuie să folosim testarea ca să ajutăm vindecarea și reinserția copilului în societate, să-i ajutăm familia, atât și nimic mai mult.”, a spus Alexandru Rafila.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/