Restaurantul Capitol 2 din Reșița s-ar fi putut înscrie oricând în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016 pe lista dezastrelor, cum au fost cele de la Colectiv sau Bamboo. Și asta pentru că ISU „Semenic” habar „n-a avut” de funcționarea unui restaurant pe care-l închisese pentru nereguli grave. Iar când a aflat le-a ascuns reșițenilor numele acestuia!
Instituțiile statului și-au dat tot mai des cu stângul în dreptul în ultimii ani, și-au pasat responsabilități de la una la alta și le-au ascuns românilor că în spitale se moare cu zile din cauza infecțiilor, că în cazul unor dezastre nu există un plan de acțiune eficient și că în țara asta doar Dumnezeu ne mai are în grijă. Cam așa ar sta lucrurile și în cazul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” din Caraș-Severin, care nu mai știe cum să o scoată la capăt cu Restaurantul „Capitol 2” din Reșița, pe care l-a închis din cauza unor nereguli grave depistate, dar căruia i-a permis, prin neglijență, ca să nu ne gândim la altceva, cel puțin deocamdată, să funcționeze fără restricții.
În decembrie 2015, în urma unui control efectuat la restaurantul amintit, ISU „Semenic” a aplicat administratorului o amendă de 30.000 de lei și sancțiunea complementară constând în închiderea activității. Patru zile mai târziu de la aplicarea sigiliului pe ușa restaurantului, administratorul acestuia a cerut oficial celor de la ISU ridicarea sigiliului pentru o perioadă de 120 de zile, timp necesar să se pună la punct și să obțină autorizația de securitate la incendiu, necesară pentru redeschiderea localului. Cele 120 de zile au trecut în martie 2016, dar de atunci și până în noiembrie n-a mai trecut nimeni de la ISU pe la „Capitol 2”. Potrivit informațiilor oficiale puse la dispoziție de ISU Caraș-Severin, în 13 noiembrie 2016 s-a constatat cu totul întâmplător că localul era deschis fără a deține autorizație de securitate la incendiu. De data asta nu s-a mai pus niciun sigiliu, restaurantul fiind deschis și astăzi, însă Cristinel Coneru, inspector-șef al ISU, a sesizat procurorii. Totul însă în mare secretomanie!
Nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”, nici superiorii de la IGSU sau Departamentul pentru Situații de Urgență nu au vrut să facă public numele localului care, potrivit lor, închis pe hârtie, a fost în realitate deschis pentru public. Asta deşi nu respecta, după cum spun pompierii, normele de siguranţă la incendiu! Un înalt oficial a decis să se comunice opiniei publice numele „bombei cu ceas”, dar la ISU „Semenic” nu pare să fie valabil că ordinele se execută, nu se discută.
Dispozițiile secretarului de stat, fără valoare
Deşi acţiunea de verificare a avut loc în noaptea de 12/13 noiembrie 2016, ISU „Semenic” nu a transmis niciun buletin de presă prin care să informeze despre controale, despre sancţiunile dispuse şi nici despre situaţia de la Restaurantul „Capitol 2”. Abia pe 22 noiembrie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dat un comunicat de presă în care informa că „în municipiul Reşiţa, specialiştii ISU Caraş –Severin au identificat un obiectiv care funcţiona deşi, în cazul său a fost aplicată, anterior, sancţiunea complementară de oprire a funcţionării pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu. În această situaţie, s-a întocmit un proces – verbal de constatare a infracţiunii, fiind sesizate organele abilitate”. Comunicat de presă care a apărut pe pagina de Internet a IGSU abia pe 25 noiembrie, după ce totul a ajuns și la urechile secretarului de stat Raed Arafat.
ISU „Semenic” a refuzat să dezvăluie numele agentului economic care ar fi pus în pericol siguranţa oamenilor, în ciuda faptului că deschiderea localului după ce a fost sigilat constituie infracţiune şi, în consecinţă, potrivit Legii 544/2001, cea care reglementează liberul acces la informaţiile de interes public, faptele care privesc săvârşirea de infracţiuni nu pot fi oprite de la comunicare. Pentru ISU „Semenic” legile au fost cu totul altele la momentul sigilării restaurantului. Atunci, chiar adjunctul inspectorului-şef al ISU „Semenic” declarase în plin Colegiu Prefectural numele restaurantului cu probleme. Acum însă, conducerea ISU a insistat să explice că nu are voie să facă public numele agentului economic sau al restaurantului.
ISU „Semenic” a preferat în schimb să emită un comunicat de presă în care anunţa acele controale şi faptul că o unitate din Reşiţa „funcţiona deşi, în cazul său a fost aplicată, anterior, sancţiunea complementară de oprire a funcţionării pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu!”. Nimic nou. Insistăm pe lângă ISU că, dacă este vreun local ce pune în pericol viaţa celor care-i trec pragul, ar fi bine ca oamenii să ştie. ISU „Semenic” ne-a lămurit pe loc. Dezvăluirea localului ar încălca dreptul la o concurenţă loială! Concurență care nu s-a pus în discuție și în 2015, la sigilarea localului.
Aceeași opacitate am întâlnit-o și la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, care ne-a trimis la IGSU. Purtătorul de cuvânt al IGSU, căpitanul Ovidiu-Cătălin Chirca, ne-a rugat să ne întoarcem la ISU „Semenic” or să facem o solicitare scrisă, care necesită zile bune pentru un răspuns. După un așa blocaj instituțional, l-am contactat pe secretarul Raed Arafat, cel care coordonează Departamentul pentru Situații de Urgență al MAI. Pățit în cazul Colectiv, Raed Arafat ne-a cerut un termen să se informeze, promițând că va reveni cu un telefon. Nu ne-a mai sunat, dar ne-a scris un SMS: „Am transmis la IGSU să vă comunice datele!”
A fost primul oficial care a recunoscut că legea nu poate apăra o infracțiune și că reșițenii au dreptul să știe dacă sunt sau au fost în pericol. Dar, din păcate, nici măcar dispoziția secretarului de stat nu a fost pusă în aplicare. Nici de IGSU, nici de ISU „Semenic”!