UPDATE. Președintele Hurduzeu schimbă tot! Corecție aplicată artistic lui Frunzăverde!

Noua conducere a Consiliului Judeţean Caraş-Severin atacă pe toate fronturile moştenirea lăsată de mandatele (oamenilor) lui Sorin Frunzăverde. O face chiar şi când, sau mai ales când, preşedintele Silviu Hurduzeu nu ştie ce face!

După ce a oferit unor apropiaţi ai fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, posturi publice călduţe, iar altora le-a mijlocit menţinerea pe funcţii, conducerea pesedistă a instituţiei a făcut zilele trecut dovada că adevărata schimbare chiar se produce. Că se produce conştient sau inconştient – asta contează mai puţin. Importante sunt faptele.

Deci… factual. Festivalul de Teatru „Scena ca o stradă“, organizat de instituţia de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean, a ajuns la ediţia a III-a. Cea dintâi a apărut în mandatul de preşedinte CJ al lui Sorin Frunzăverde, în februarie 2015. Ediţia a II-a s-a desfăşurat anul trecut, sub mandatul vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte, Ilie Iova. Acum, cu un CJ prezidat de Silviu Hurduzeu, suntem informaţi că Festivalul „Scena ca o stradă“ se numeşte altfel decât scrie pe afişe. A făcut-o însuşi Hurduzeu, pe contul său de facebook.

Modificarea a fost anunţată discret, în 10 februarie 2017, deci în chiar prima zi a manifestărilor culturale, într-o postare în care Silviu Hurduzeu făcea referire la „preambulul Festivalului Internaţional «Teatrul ca o strad㻓. Am aşteptat 3 zile, cu gândul că minunile nu pot ţine mai mult de-atât. Am mai stat 3, ne-am zis că poate este doar o greşeală a noului patron spiritual de acte artistice cărăşene, preşedintele Silviu Hurduzeu. Dar, de atunci, nu s-a schimbat nimic. „Scena ca o stradă“ vedem la teatru, „Teatrul ca o stradă“ vedem pe scena culturală a lui Hurduzeu. Aici, „teatrul“ bate filmul realităţii. La Hurduzeu, „teatrul“ chiar rezistă.

Şi totuşi, ne întrebăm. Dacă noul nume de botez al Festivalui de Teatru de la Reşiţa are la bază o nevinovată licenţă artistică asumată de tânărul preşedinte, fără ca nici măcar el să nu ştie? Sau dacă Hurduzeu nu a vrut decât să traducă o metaforă pretenţioasă într-una mai pământeană, mai apropiată de aşteptările susţinătorilor săi? Dacă Hurduzeu respiră social-democraţia prin toţi porii, chiar şi-aceia culturali? Păi, dacă e să fie aşa, înseamnă că Hurduzeu ar putea avea o şansă când va părăsi scena care îl obligă să joace teatru.

UPDATE

Președintele CJ, un tip cu simțul umorului, a apreciat vigilența redactorilor Express de Banat și le-a lansat invitația de a urmări împreună o piesă jucată la Festivalul Internațional “Scena ca o stradă”. „O scăpare «majoră» care cred că nu a schimbat sensul festivalului de teatru. Chiar și după trei zile, multumesc pentru vigilență. În ciuda acestei scăpări, sper ca manifestarea Teatrului de Vest Reșița să depășească succesul edițiilor anterioare și-l invit pe dl. Anghel Niculescu să vizionăm împreună o piesă de teatru. Sunt convins că și reșițenii, dar nu numai ei, se vor lăsa încântați de reprezentații unice în aceste ultime zile ale Festivalului Internațional «Scena ca o stradă»”, a comentat Hurduzeu pe pagina sa de socializare.