Radio Reșița, o adevărată portavoce de propagandă a Partidului Social Democrat!

untitled design set 970x90 px

Și-a pierdut independența editorială și răspunde comenzilor venite chiar din sediul de pe „George Enescu” al partidului! Mai mult, PSD a impus, prin abuzul președintelui Societății Române de Radiodifuziune, un redactor-șef și un redactor-șef adjunct care favorizează reprezentanții PSD în detrimentul adversarilor politici. Acuzațiile sunt făcute de managerul Radio Reșița, Laura Sgaverdea!

Mai mulți actuali și foști angajați ai postului public de radio din Reșița au protestat, săptămâna trecută, față de comportamentul managerului, pe care îl consideră total nepotrivit și imposibil de suportat. Laurei Sgaverdea i se reproșează că se poartă dictatorial și că își umilește subalternii. Din punct de vedere managerial nu i se impută mare lucru. Doar mărunțișuri! Problemele de conduită Comisia de Disciplină nu a apucat să le sancționeze în vreun fel, dacă ar fi cazul, deoarece audierea managerului nu a fost deocamdată posibilă. Asta pentru că, de fiecare dată când membrii comisiei s-au deplasat la Reșița au găsit-o pe Laura Sgaverdea în concediu medical. Angajații nemulțumiți spun că n-ar avea probleme de sănătate, că folosește acest subterfugiu pentru a amâna cât mai mult răspunsurile pe care trebuie să le dea în fața Comisiei de Disciplină a Societății Române de Radiodifuziune. 

Despre toate acestea, Laura Sgaverdea a vorbit în redacția Express de Banat, într-un interviu live, ocazie cu care a aruncat pur și simplu „on air” postul public de radio. Managerul Radio Reșița a vorbit despre pesedizarea postului public, despre abuzuri și oameni de nădejde ai PSD care ar fi fost impuși în funcții de decizie în urma unor abuzuri grosalane. Sgaverdea acuză mai mulți lideri ai PSD că ar fi decis mazilirea sa, eliminarea din funcția de manager, iar în acest joc murdar fi fost atrași și cei care abia astăzi se declară atât de revoltați de comportamentul său, după ce timp de șapte ani aproape că îi pupau mâna lingușitor și penibil. „Victor Ponta a fost invitat la radio în primăvara acestui an. Am trimis o echipă și la Herculane pentru prezența lui Rareș Bogdan acolo și a lui Ludovic Orban. După aceste întâmplări, se pare că o parte a conducerii PSD a decis că fata de la radio nu-și face bine treaba și că încurcă puțin lucrurile. Codrin Ștefănescu, din știința mea, a fost la președintele Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin. Care a fost susținut pentru ocuparea acestei funcții chiar de Codrin Ștefănescu! A decis că fata de la Reșița este incomodă și că ar trebui schimbată. Numai că este destul de greu să dai un om afară dacă nu are abateri disciplinare, dacă nu a comis fapte de natură penală. Noi nu am avut nicio problemă în afară de a-i face nefericiți pe unii lideri politici. Așadar, după vizita la radio a domnului Codrin Ștefănescu, Georgică Severin s-a gândit, fără să mă întrebe, că postul de redactor-șef vacant la Radio Reșița poate fi ocupat cu delegație de un coleg, corespondentul Radio România Actualități din Reșița, Mario Balint. Așadar, în 8 aprilie, fără să mă informeze nimeni, domnul Mario Balint s-a prezentat la Radio Reșița anunțându-mă că este noul redactor-șef, de care nici nu aveam nevoie, nici nu am fost consultată”, acuză Laura Sgaverdea. 

Severin, la ordinele lui Codrin!

Asta ar fi fost doar prima mutare abuzivă comandată din sediul PSD și pusă în executare de președintele SRR, Georgică Severin. „Abuzurile care se fac în Radio România se țin așa lanț. Eu am informat inclusiv prim-ministrul României despre situația de la Radio Reșița, am informat Comisia de Cultură din Camera Deputaților și Senat, inclusiv Comisia de Abuzuri. Abuzurile sunt comise de președintele în funcție al Radiodifuziunii Române. Dumnealui a semnat Ordinul prin care se deleagă domnului Mario Balint atribuțiile de redactor-șef la noi. E o situație fără precedent în Radio România, nu s-a mai întâmplat niciodată ca unui manager să îi fie luate atribuțiile pur și simplu, că așa a vrut președintele”, a mai reclamat Sgaverdea, spunând cu subiect și predicat că Mario Balint a ajuns în poziția de redactor-șef în urma unui abuz. 

Radioul public, pro PSD

Managerul Radio Reșița nu s-a oprit însă aici. A țintit mai departe spre Luminița Jivan, președintele PSD Caraș-Severin. „Pe 24 mai, a venit la Reșița președintele Georgică Severin, care i-a invitat pe colegii mei din editorial la o ședință unde mie mi-a fost interzis accesul! După acea ședință i-a invitat și a discutat cu mulți dintre ei în particular. În timpul acesta, la radio a fost adus Sergiu Taban de doamna Lumința Jivan. Doamna a precizat atunci că își dorește foarte mult ca Sergiu să lucreze la radio”, a dezvăluit Sgaverdea, înainte de a vorbi despre imixtiunea politicului în studioul Radio Reșița, despre obediența pe care Sergiu Taban o manifestă față de PSD și de linșajul mediatic la care este supusă pentru a demisiona. 

Emisiunile pe care le realizează în calitate de moderator cu invitați din partea PSD sunt vizibil părtinitoare. Am primit sesizări că domnul Taban aduce elogii până și rochiei doamnei Luminița Jivan. Ce se întâmplă acum la Radio Reșița este la limita legalității. Astăzi ne-am pierdut credibilitatea, tot scandalul acesta se îndreaptă împotriva instituției. Asta nu e țara nici a Luminiței Jivan, nici a Vioricăi Dăncilă, nici a lui Taban și nici a unui alt băiat care se lipește de un partid sau altul care ajunge la guvernare! – Laura Sgaverdea, manager Radio Reșița

Unsă de Ponta și Miculescu!

În replică, Mario Balint a anunțat că va vorbi, eventual, după ce-și va încheia socotelile cu Radio Reșița, acum fiindu-i interzis să facă orice comentariu având în vedere că e salariatul unei instituții publice. Sergiu Taban, în schimb, subliniază că și Laura Sgaverdea ar fi fost instalată în postul de manager tot pe criterii politice: „A fost chemată la etajul 3, în 2012, la Hotel Rogge, să fie unsă de Ponta și Miculescu. Domnul președinte director general Georgică Severin, aflat în vizită de lucru la studioul Radio Reșița, le-a transmis oamenilor pe care se bazează acest studio că radioul este o instituție liberă, iar angajații pot să își exprime liber nemulțumirile. Angajații au decis să vorbească și să spună ceea ce trăiesc zi de zi cu doamna manager”.

Plângere penală, de la șefa PSD Caraș-Severin!

Președintele PSD Caraș-Severin, acuzat că l-a impus pe Sergiu Taban în funcția de redactor-șef adjunct la Radio Reșița, n-a rămas indiferent față de acuzațiile managerului Sgaverdea. „Am văzut că acea doamnă a făcut remarci la adresa mea, dar și la adresa președintelui PSD, Viorica Dăncilă. În primul rând, voi face o plângere la CNA, apoi una penală împotriva doamnei Sgaverda. Un manager al unui post de radio de stat își dă cu opinia despre un candidat?! Nu cred că are voie să facă asta. În al doilea rând, pe mine nu mă poate împiedica nimeni sau nimic să văd calitatea profesională a anumitor oameni. Asta nu înseamnă că eu mă bag sau că am intervenit pentru lucruri despre care doamna a vorbit. Doamna se va alege cu o frumoasă plângere penală, fără discuție. Din păcate, am văzut în ultima vreme că, dacă nu o ataci pe Luminița Jivan, nu te bagă nimeni în seamă. Sunt pure minciuni, nu poți să împroști cu noroi fără să ai măcar o dovadă. Dacă exista un dram de realitate, venea și prezenta dovezile. S-a văzut într-adevăr profesionalismul doamnei manager Laura Sgaverdea, e într-adevăr om de presă!”, a comentat Luminița Jivan. 

Comisia să-și facă treaba!

Președintele director general al radioului public n-a avut însă nicio replică față de acuzațiile de abuz ce-i sunt aduse. „Există o procedură deschisă conform Codului Muncii, nefinalizată pentru că doamna manager din motive medicale nu s-a prezentat. Atât timp cât există o comisie eu nu voi comenta absolut nimic legat de acest aspect pentru că asta ar însemna să mă antepronunț într-un fel sau altul. Nu fac niciun comentariu pentru că ar fi o greșeală în calitatea mea de președinte director general al Societății Române de Radio. Dacă doamna face acuzații la adresa mea și le susține, are căi legale să se manifeste în interiorul și în afara radioului”, a spus Georgică Severin pentru expressdebanat.ro.