Aproximativ 30 de producători s-au făloșit ieri, la Băile Herculane, cu produse care mai de care, satisfăcând poftele localnicilor, turiștilor, invitaților, dar și a politicienilor care au profitat de vremea frumoasă și au luat pulsul alegătorilor cu puțin timp înainte de parlamentare.
Festivalul răchiei și bucatelor tradiționale din Banatul de munte a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 23. O ediție care a debutat ieri în Parcul Central al stațiunii Băile Herculane și care continuă și astăzi, începând cu ora 12.00. Un eveniment cu tradiție în județ, inițiat în 2001 de Consiliul Județean Caraș-Severin, pentru a pune în valoare un produs autohton, răchia de Banat, și transformat, peste ani, într-unul dedicat și producătorilor locali.
Și chiar dacă, din cauza secetei, 2024 nu a fost cel mai bun an agricol, răchia a fiert în cazane din belșug. Iar asta s-a văzut din plin și pe mesele expozanților din Cornereva, Verendin și Teregova, care s-au întrecut în a-i îmbia pe vizitatori cu licorile de prune, cireșe, mere, pere, gutui ori smochine. După degust, cunoscătorii au dat și verdictul. Regina: răchia din prune.
De pe mese nu au lipsit brânza de oaie și turta de mălai, cum numai bănățenii de la munte știu să le pregătească, dar nici preparatele tradiționale din carne de porc: jumări, cârnați, pastramă și slănină. Au mai fost prezenți la festival legumicultori, dar și apicultori, de la care vizitatorii au putut cumpăra o varietate de produse și tincturi pentru tratarea răcelilor și întărirea sistemului imunitar. La capitolul dulciuri, prăjiturile cu mere și magiun de prune au avut cea mai mare trecere.
Nu doar localnicii și turiștii au dat curs invitației organizatorilor, ci și politicienii cărășeni. În special cei care se vor afla pe liste pe 1 decembrie, dar și șefi de instituții și primari.
Președintele ales al Consiliului Județean Caraș-Severin, social-democratul Silviu Hurduzeu, s-a arătat încântat de oferta expozanților, declarând că a fost, este și va fi mereu un susținător al producătorilor și produselor locale.
„Și în acest an, producătorii noștri au venit cu produse foarte bune și sigur că am degustat și răchia noastră din Banatul Montan. Acest festival este un brand, și ne gândim că poate am putea, de anul viitor, să-l organizăm și în alte localități, tocmai pentru a pune în valoare toate zonele Banatului de munte. Mă bucur că acest festival a devenit un brand, și îmi doresc ca, de la an la an, numărul de producători să fie mai mare, la fel și cel al participanților”, a spus Hurduzeu.
Gazda festivalului, primarul ales al orașului Băile Herculane, Gheorghe Orza, a spus, la rândul său, că pentru a susține producătorii din zonă se gândește să organizeze mai des astfel de expoziții cu vânzare. „Una dintre ideile mele vizavi de produsele tradiționale este de a face un târg a producătorilor locali, cel puțin pe timp de toamnă, o dată la două săptămâni, pentru ca aceștia să-și poată valorifica mult mai ușor produsele”, a precizat Orza.
Atmosfera din prima zi a festivalului a fost întregită de momentele muzicale ale artiștilor bănățeni Ramona Vița, Gabi Zaharia, Mariana Bîrsan, acompaniați de Orchestra „Virtuozii Semenicului”. Și-au dat concursul în fața unui public generos și ansamblurile „Zestrea Gugulanilor”, și cel al comunei Cornereva.
Festivalul răchiei și bucatelor tradiționale din Banatul de munte este organizat de Consiliul Județean Caraș-Severin, prin Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Primăria Băile Herculane și Direcția pentru Agricultură Caraș-Severin.