Răchia a încins atmosfera în Consiliul Județean

Pregătiri intense pentru o nouă ediție a Festivalului Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de munte. Cu doar câteva zile înainte de festival, unii consilieri județeni au venit cu obiecții: de ce „răchiei”, de ce în Băile Herculane și de ce să facă parte aleșii județeni din juriul festivalului? 

La finalul lunii, mai exact în 30 septembrie, stațiunea Băile Herculane va găzdui cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de munte. În cadrul ședinței de Consiliu Județean de astăzi s-a supus votului aprobarea unui acord de parteneriat între Județul Caraș-Severin, prin Consiliul Județean Caraș-Severin, Orașul Băile Herculane, prin Consiliul Local Băile Herculane și Asociația „Pro Turism” Băile Herculane pentru finanțarea, promovarea și realizarea în comun a festivalului. Consiliului Județean va aloca 6.000 de lei pentru realizarea unor bannere, a unui roll-up, diplome, trofee și plachete.

În timpul ședinței, Ioan Cojocariu a fost primul care a avut de obiectat. Consilierii județeni nu au atribuții de jurați la un astfel de festival. Cu toate acestea, și la ediția trecută președintele festivalului a făcut parte din forul județean. „Salut acest festival, deși el s-a născut la Caransebeș, dar pentru a da o mână de ajutor turiștilor și orașului cu caracter turistic, Băile Herculane, să rămână acolo. Singura treabă pe care nu o pot înțelege este faptul că noi, Consiliul Județean, nu avem atribuțiuni de jurizare, dar culmea este că președintele juriului este din Consiliul Județean. Asta m-a mișcat, m-a contrariat”, a declarat Ioan Cojocariu.

Liberalul nu a fost singurul care a avut de obiectat în privința festivalului. Doctorul Paul Purea a fost și el nemulțumit de anumite aspecte legate de festival. „Nu vreau să fac corp străin cu dumneavoastră, dar nu știu cine a venit cu această denumire a festivalului, Festivalul Răchiei într-o stațiunea balneoclimaterică unde ar fi trebuit să vorbim despre altceva, nu despre alcool și răchie. Spre exemplu, de aburii tămăduitori și de alimentația bio, tradițională cărășeană. Sigur, eu o să votez cu dumneavoastră, dar pentru anul viitor vă spun de pe acuma să găsim o altă formulare și o altă conotație acestui festival. În cea mai renumită stațiune balneoclimaterică a țării, să vorbim de răchie?! Lăsați răchia pentru Oțelu Roșu, pentru Teregova, pentru Bozovici, dar nu la Herculane. Nu cred că prin răchie noi vom atrage prea mulți turiști la Băile Herculane. Și banii aceia ar trebui canalizați puțin spre altă direcție. Probabil din banii ăștia nu se îmbată decât vreo 10 persoane, nu mai mult”, a fost remarca lui Paul Purea.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Ambilor consilieri județeni le-a răspuns președintele forului, Silviu Hurduzeu. „Să știți că o dată pe an răchia la Herculane nu cred că ar avea influențe atât de malefice asupra turiștilor din Băile Herculane. Și în completare pentru domnul Cojocariu, la stabilirea rolului partenerilor, județul Caraș-Severin, prin Consiliul Județean se obligă să participe la eveniment și în paranteză e trecută jurizarea. În acordul de parteneriat. E singura formă de recunoaștere. La câtă marfă este acolo, oricât de mare am face juriul, e de degustat”. Dacă Silviu Hurduzeu a manifestat oareșice deschidere în ceea ce privește schimbarea numelui festivalului, nu la fel a fost și în cazul locației. „O să ținem cont de sugestia domnului doctor. Poate de anul viitor o să îi spunem «Festivalul Bucatelor și Băuturilor tradiționale», dar consider că acest festival cel mai bine este să se desfășoare la Băile Herculane. Este o modalitate prin care noi încercăm să punem în valoare stațiunea reprezentativă a județului”, a completat președintele forului.

„Până la urmă, îmi pare rău că nu avem un brand, răchia de Caraș-Severin. Nu aș merge pe ideea ca stațiunea Băile Herculane să rămână o stațiune destinată exclusiv turismului balneoclimateric pentru că un astfel de turism nu aduce foarte mulți bani”, a mai spus Hurduzeu.

La ediția de anul trecut au participat 41 de producători din Banatul Montan, iar anul acesta se anunță o participare mai însemnată. În Caraș-Severin se produc peste 500 de sortimente de țuică din diverse fructe, potrivit expunerii de motive semnată de Silviu Hurduzeu.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/