Putem visa la o Timișoara mai curată? Primarul recunoaște că nu e mulțumit: „La acest capitol, avem un minus”

Altădată binecunoscut drept „Orașul florilor”, Timișoara nu s-a mai putut lăuda în ultimii ani cu un aspect impecabil. Concret, nivelul prafului din oraș a crescut extrem de mult, iar pe lângă multe pubele și coșuri de gunoi, inclusiv din zona centrală, gunoiul „trona” pe șosea. În prezent, Horticultura se va ocupa de curățenia stradală, iar Retim, doar de colectarea deșeurilor de la pubele. Primarul recunoaște că mai e mult de lucru la capitolul curățenie în capitala Banatului.

Edilul a punctat că s-a organizat o licitație pentru curățenie stradală, dar singurul aplicant nu corespunde cerințelor. „Legea s-a schimbat, și partea de salubrizare referitoare la preluarea gunoiului menajer din pubele, containere și a celui depozitat clandestin este acum în sarcina unei asociații județene, Asociația de Dezvoltare Inter Comunitară pe Deșeuri (ADID) și doar parte referitoare la golirea coșurilor, măturat străzi și spălat străzi este în jurisdicția Primăriei. Pentru această parte noi am organizat licitație, dar nu am putut contracta niciun operator, pentru că nu am avut decât o ofertă și aceea era necorespunzătoare și a trebuit să anulăm licitația”, a precizat Nicolae Robu.

Primarul, rugat de cei de la Retim să nu îi mai critice public!

Primarul a precizat că cei de la Retim și-au făcut datoria într-un mod care a lăsat de dorit în ultima vreme deoarece sunt nemulțumiți că a apărut o taxă suplimentară în urma schimbărilor de legislație. Robu consideră că legea este interpretabilă și problema costurilor suplimentare va fi tranșată în instanță, care va stabili dacă banii vor veni de la cetățeni, autorități locale sau le vor suporta operatorii.

Primarul a precizat că este nemulțumit de activitatea Retim-ului. „ADID trebuie să pună lucrurile la punct cu RETIM pentru ca acest serviciu să funcționeze corect. Noi nu avem altceva de făcut decât să sesizăm ce nu se face bine, când ceva nu se face bine și evident să solicităm penalizări. Sunt peste 300 de sesizări făcute de Primărie către ADID cu privire la această activitate de salubritate și care trebuie să fie făcută de operatorul RETIM. Nu știu ce s-a întâmplat cu această societate! Cu gust amar o spun. Am avut o întâlnire și cu reprezentantul părții germane din această companie și cu președintele CA la nivel național. Ei m-au rugat să nu mai critic public societatea, că se vor strădui să facă treabă bună, că au avut dificultăți de moment. Eu nu pot să nu critic public când văd că Retim nu-și face datoria. Nu am cum să tac. Mi-ar fi plăcut să fie un capitol închis”, a punctat liberalul.

Edilul garantează că orașul nu va fi sufocat de gunoaie

Nicolae Robu recunoaște că o parte de vină pentru mizeria de pe străzi o au și cetățenii și spune că speră ca, în viitorul apropiat, sistemul de supraveghere video să ajute la identificarea și pedepsirea celor care murdăresc orașul. „Începând de joi se ocupă de golirea coșurilor, de măturat în jurul coșurilor, unde este nevoie. Societate Horticultura a Primăriei. Feedback-urile pe care le am după două zile sunt pozitive. Nu vom vedea un oraș îmbâcsit în gunoaie, așa cum și-ar fi dorit unii. Din păcate, avem cetățeni necivilizați, pe care îi vom prinde cu sistemul de supraveghere video. Până una alta, nu putem lăsa gunoaiele în stradă, chiar dacă nu primarul, Primăria, angajații Primăriei și angajații societății de salubrizare le-au aruncat acolo”, a precizat Robu.

Edilul recunoaște însă că nici el nu este mulțumit de curățenia din Timișoara. „N-am fost mulțumit de starea de curățenie a orașului. Avem multe realizări, multe plusuri, dar la acest capitol, avem un minus”, a admis primarul.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/