Purtarea măștilor și a mănușilor, subiect controversat la Timișoara. „Dacă obligi populaţia să le poarte, trebuie să i le şi asiguri”

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a anunţat aseară, pe pagina sa de Facebook, obligativitatea purtării măştii de protecţie şi a mănușilor în mijloacele de transport în comun şi în spaţiile închise, unde se desfăşoară activităţi cu publicul, decizie luată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Hotărârea a stârnit reacţii dintre cele mai diverse în mediul politic timişorean.

Modul în care Nicolae Robu a făcut publică această decizie, seara, pe o reţea de socializare, a fost sancţionat de consilierul local Adrian Orza, care precizează că oamenii nu au cum să-şi procure mănuşi şi măşti atât de repede şi la oră târzie. Acesta dă exemplul altor localităţi care au anunţat din timp măsura.

„În mod normal, o astfel de decizie trebuie anunţată cu câteva zile înainte faţă de data obligativităţii. Cei care nu au mănuşi sau măşti, spre exemplu, mâine-dimineaţă, în mijloacele de transport în comun, sunt pasibili de amendă? De unde îşi vor achiziţiona acum, la orele serii, aceste obiecte devenite obligatorii?

În altă ordine de idei, în alte localităţi aceste decizii când s-au luat au fost anunţate cu câteva zile înainte. Nu mai vorbesc de cazurile în care obiectele respective au fost distribuite gratuit de primării. Sau că în plus respectivele administraţii au detaliat ce înseamnnă «masca», arătând că se acceptă şi eșarfe sau măşti de bumbac etc. Cetăţenii unei comunităţi sunt aliaţi, nu subordonaţii unei entităţi administrative. Sunt beneficiarii serviciului public prestat de aceasta. Prin urmare, trebuie respectaţi ca atare”, a precizat aseară Adrian Orza.

Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţan Timiş, ia în considerare un alt aspect. Dacă obligi o comunitate la purtarea măştii şi a mănuşilor, trebuie să le şi asiguri, pentru că mulţi nu au posibilitatea să şi le procure. Pe de altă parte, Dobra spune că nu există un mijloc legal pentru a-i amenda pe cetăţenii care nu le poartă, având în vedere că nu s-a dat o Ordonanţă Militară în acest sens.

„E o situaţie delicată. Dacă obligi populaţia la purtarea de măşti, trebuie să îi şi asiguri acele măşti. Nu cred că e aşa de simplu de luat o astfel de decizie. Cred că la momentul acesta nu există posibilitatea să fie amendată o persoană care nu respectă această obligativitate. Una este să dai printr-o ordonanţă militară o astfel de decizie şi alta e printr-un Comitet de Situaţii de Urgenţă Local”, a declarat Călin Dobra.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a spus iniţial că va decide obligativitatea purtării măştii de protecţie doar dacă se va lua această decizie de la centru. Între timp s-a răzgândit.