Purtare obligatorie a măștii în aer liber!

Premierul Ludovic Orban anunță că s-ar putea impune obligativitatea purtării măștii în zonele aglomerate. În prezent, șeful executivului a anunțat că se analizează mai multe măsuri pentru păstrarea siguranței în zonele aglomerate, iar una dintre măsuri ar putea fi impunerea purtării măștii în astfel de spații, chiar dacă ele sunt locuri în aer liber.

Premierul Ludovic Orban spune că aceste măsuri vin în urma analizării mai multor situații în care oamenii sunt supuși aglomerării și, implicit, al contactării virusului. Discuțiile au fost purtate cu mai mulți prefecți și membri ai Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, care au vorbit despre locuri preponderent aglomerate, la care oamenii se expun, ca de exemplu: piețe, parcuri și în jurul obiectivelor turistice. Totodată, concediile la mare ale românilor au fost subiect de primă pagină după ce imagini cu oameni care nu respectă distanța socială circulă peste tot.

„Există mai multe măsuri în analiză: limitarea programului pentru terase, pentru cluburi, respectarea regulilor de distanțare socială pe plaje. E  foarte greu de identificat dacă un grup de persoane reprezintă o familie sau nu, iar atunci putem impune respectarea regulilor de distanțare pentru toți cei care sunt pe plajă. De asemenea, am avut discuții cu mai mulți prefecți, mai mulți reprezentanți din Comitetele Județene pentru Situații de Urgență care ne-au spus că sunt locuri chiar și în aer liber, de exemplu: o piață sau o faleză, unde, din cauza aglomerației, există risc de răspândire și discutăm și posibilitatea de a impune purtarea măștii în astfel de spații foarte aglomerate”, a declarat Ludovic Orban, în contextul în care a fost întrebat care sunt măsurile care vor fi luate pentru evitarea aglomerației pe litoral.

Premierul spune că măsurile prezentate sunt în analiză și că nu s-a luat o decizie concretă până în momentul de față. „Încercăm să luăm măsuri punctuale care să reducă riscul de răspândire în posibile zone cu risc mare de răspândire”, a adăugat șeful executivului.