Purtare abuzivă „pe foc automat“ la Poliția Locală Reșița?

Zeci de cetățeni vin la redacția Express de Banat pentru a se plânge de comportamentul polițiștilor locali care, de cele mai multe ori, aleg să interpreteze ei legea după cum îi duce capul, chiar dacă instanțe importante s-au pronunțat deja pe această temă.

Atitudinea nu este deloc de neînțeles atâta vreme cât chiar directorul Poliției Locale Reşiţa, Alexandru Ciati, ne explica în ultima (și unica!) conferință de presă ținută că, deși există un RIL (recurs în interesul legii) soluționat de Înalta Curte de Casație și Justiție, care stabilește clar că poate lăsa invitații șoferilor pe parbrizele mașinii doar agentul constatator al Poliției Rutiere, chiar dacă și Poliția Locală poate avea Birou Rutier, iar judecătorii instanței supreme au lămurit că, potrivit legii, agentul constatator trebuie numit prin ordin al inspectorului general al Poliției Române, condiție pe care nu o îndeplinește niciun polițist local, Ciati susținea că orice cetățean poate ataca în instanță procesul-verbal de sancționare. Adică, după toți nervii din trafic, mai trebuie să cedezi nervos și pe la judecătorie, să contești abuzurile polițiștilor locali.

Doar că situația nu este chiar așa de simplă. Potrivit legii, atunci când o autoritate dă dovadă de purtare abuzivă, aceasta va răspunde penal. Cu alte cuvinte, dacă polițistul local știe că Înalta Curte a decis ceva, dar el continuă să facă altfel, este pasibil de purtare abuzivă. În primul rând, dacă procesul-verbal va fi contestat în instanță, acesta va fi anulat, iar dacă contravenientul va face plângere penală sau administrativă, polițistul va trebui să răspundă.

Unul dintre cei mai controversați polițiști locali, Marius Vuia, l-a amendat pe reșițeanul Daniel Cherciu pentru că ar fi blocat calea de acces pe o alee, deși nu era nicio blocare, comisia de circulație stabilind că accesul autospecialelor de intervenție se face pe partea cealaltă, iar accesul pietonal nu era obturat.

De altfel, aceleași situații le-a sesizat și directorului Poliției Locale, fără succes. Mai mult, Daniel Cherciu a făcut și o sesizare la comisia de disciplină împotriva polițistului local care a acționat, spune Cherciu, abuziv și peste lege, dar nu a primit răspuns în termen cu privire la cele sesizate și nici nu a fost înștiințat de faptul că acea comisie de disciplină ar fi dispus ceva în urma sesizării.

Mult mai eficientă a fost Judecătoria Reșița, care i-a dat câștig de cauză lui Cherciu și a desființat procesul-verbal de contravenție. Numai că, acum, reșițeanul spune că astfel de comportamente nu trebuie continuate și, bazându-se și pe soluția instanței, îi va face plângere penală polițistului pentru purtare abuzivă. În ceea ce-l privește pe polițistul local Marius Vuia, trebuie spus că și noi am fost sesizați de mai mulți cetățeni cu privire la presupuse fapte abuzive ale acestuia, dar noi nu suntem instanță.

Rămâne de văzut dacă și procurorii vor socoti o astfel de atitudine, din partea oricărui polițist local în general, ca purtare abuzivă și reșițenii vor scăpa astfel de această hăituială la limita legii pe care polițiştii locali se pare că o practică acum, uitând că datoria lor este să protejeze cetățeanul, în a cărui slujbă și sunt.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/