Parteneriatul dintre cele două localităţi ar putea crea mai multe avantaje pentru locuitorii Aninei, dar şi oamenii de afaceri germani pot profita de această relaţie de prietenie.
Totul a început în urmă cu câţiva ani, când un medic originar din Anina, dar stabilit în Germania, şi fundaţia sa au trimis mai multe transporturi cu ajutoare în România. Relaţiile de colaborare s-au dezvoltat continuu, iar acum se poate vorbi de o înfrăţire a celor două localităţi. Săptămâna aceasta, la Anina, primarii Gheorghe Românu şi Andreas Husterer au semnat declaraţia de prietenie prin care se întăreşte parteneriatul bilateral încheiat în 26 iulie 2013 cu ocazia prezenţei delegaţiei oraşului român la Markt Nassenfels.
Edilul-şef al localităţii bavareze a fost însoţit de o delegaţie întreagă, din care au mai făcut parte viceprimarul localităţii, reprezentanţii fundaţiei umanitare, dar şi câţiva oameni de afaceri. Aceştia au rămas plăcut surprinşi de frumuseţile zonei, au avut ocazia să călătorească pe Semmeringul bănăţean şi iau în calcul dezvoltarea unor afaceri în România. „Ne-am creat o imagine despre zona minunată de aici. Colaborarea noastră nu va consta doar în ajutorul pe care noi să-l acordăm Aninei, ci vom încerca să învăţăm unii de la ceilalţi şi împreună să dezvoltăm această cooperare bilaterală”, a declarat Andreas Husterer. Rugat să vorbească puţin despre localitatea pe care o administrează din 1996, acesta a spus: „Principala sursă de venit la bugetul nostru local o reprezintă impozitele pe salariile oamenilor care muncesc la Audi. Se strâng aproape un milion de euro pe an. Toate veniturile localităţii noastre ajung la cinci milioane de euro. Markt Nassenfels este o localitate înfloritoare, creşte numărul locuitorilor în fiecare an”.
Omologul său, Gheorghe Românu, a punctat în primul rând avantajele pe care Anina le poate avea de pe urma acestei relaţii de prietenie. „Pornind de la tradiţia care leagă de câţiva ani localităţile noastre, doresc dezvoltarea relaţiilor de cooperare, colaborare şi prietenie dintre Anina şi Markt Nassenfels, benefice pentru ambele părţi. Sper ca pe viitor să putem trece într-o etapă nouă de colaborare şi să identificăm interese comune pe plan economic, turistic, cultural-artistic, sportiv, şi nu numai. Vom face în continuare demersuri pentru dezvoltarea parteneriatului nostru”, a declarat Românu.
La semnarea protocolului de intenţie în ceea ce priveşte înfrăţirea dintre cele două localităţi a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Iova, care nu a ezitat să le lanseze oamenilor de afaceri din Germania invitaţia de a investi la Anina. „Mesajul domnului preşedinte este de a felicita cele două administraţii şi de a transmite tot sprijinul Consiliului Judeţean în această colaborare. I-am asigurat că toţi locuitorii acestei zone sunt oameni deosebit de muncitori. Mă bucur că în delegaţia din Markt Nassenfels au fost şi oameni de afaceri, pentru că potenţianul zonei Anina în ceea ce priveşte fondul forestier e foarte mare. Chiar dacă se spune că în România se taie foarte mult, doar 40 la sută se exploatează din masa lemnoasă care ar putea fi exploatată, existând încă un potenţial foarte mare. Colaborarea cu Markt Nassenfels va fi benefică pentru această zonă, sunt sigur că se vor realiza proiecte în interesul ambelor localităţi şi prin care să se creeze locuri de muncă la Anina”, a spus Iova.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157636203644495″]