Oficialii de la Consiliul Judeţean au anunţat la cel mai recent plen că în luna noiembrie forul aşteaptă noi sume de bani de la Guvern, care să fie alocate primăriilor cu datorii. Mai mult decât atât, administraţiile cu banii blocaţi de Ordonanţa 7 primesc şi ele fonduri, ca să continue proiectele.
Încă din 10 iunie, de la preluarea mandatelor, primarii oraşelor Moldova Nouă, Anina, Oraviţa, Oţelu Roşu, dar nu numai, se vaită de faptul că administraţia pe care o conduc stă mai mult cu conturile blocate, din cauza datoriilor imense pe care le-au făcut predecesorii lor la stat sau la furnizorii de servicii.
Acum, cu toţii au mai redus din sumele astronomice pe care le-au moştenit, dar cu toate acestea încă se descurcă cu mare greutate. “Sunt multe, foarte multe probleme la Moldova Nouă, dar cea mai importantă şi cea mai grea este cea a datoriilor. De aproape două săptămâni de când a fost instalarea încerc să pun cap la cap tot ce înseamnă datorii şi venituri şi m-am speriat pur şi simplu. Chiar am vrut să renunţ şi să plec. Sunt peste 12 miliarde de lei facturi neachitate. E imens pentru oraşul nostru”, a declarat Matei Lupu, pentru „Express de Banat”, imediat după preluarea mandatului. A urmat apoi, o perioadă de austeritate, iar acum administraţia locală a reuşit să reducă semnificativ din datorii.
Aceleaşi probleme le-a avut şi Primăria Anina, unde edilul-şef s-a speriat de ceea ce a găsit în buget. “Nu mă aşteptam să găsesc aşa ceva, toate lucrurile încurcate, atât din punct de vedere al actelor, legislativ, al personalului, cât şi financiar. În momentul de faţă sunt facturi neachitate de peste 31 de miliarde de lei, avem investiţii neterminate la care coparticiparea noastră înseamnă undeva la 13 miliarde de lei. Dacă nu avem aceste 13 miliarde nu putem să le terminăm. Ca un prim exemplu e staţia de epurare. Dacă nu punem 8 miliarde de lei, nu putem să o terminăm. Avem în lucru şcolile, la care trebuie să participăm cu 5 miliarde, bani pe care nu-i avem. Avem în momentul de faţă conturile blocate, avem o poprire de 3 miliarde la o firmă privată, care ne-a făcut Strada Victoriei, şi nu i s-au plătit banii”, a spus şi Gheorghe Românu, noul primar al Aninei.
Bani de la Guvern, pentru arierate
Vestea bună a fost lansată la cel mai recent plen de Consiliu Județean. Mai exact, este vorba despre faptul că oficialii Guvernului Ponta sunt pregătiţi să mai facă o rectificare bugetară, poate chiar două, prin care să acorde bani pentru achitarea datoriilor pe care le au primăriile.
„Sper să mai fie două rectificări de buget: o rectificare este în curs de a fi operată. Ea presupune mai multe modificări bugetare. Vin bani pentru arierate. 2,9 milioane de lei pentru Ordonanţa 7, iar 4,8 milioane sunt pentru alt tip de arierarate. Reşiţa va primi 3,8 milioane de lei pentru subvenţionarea încălzirii şi mai sperăm să vină una, dramatic finanţată în ultimii patru, cinci ani, care se referă la cheltuielile curente şi de capital”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.
CE FRUMOS SCRIETI VOI DE SEFU VOSTRU FRUNZAVERDE ,