PSD vrea reglementarea prețului la energie. Plafonarea se adresează doar efectelor imediate!

mocioalca ion
untitled design set 970x90 px

PSD insistă că reglementarea prețului energiei – pe termen limitat, măcar un an – ar trata și cauza, în timp ce plafonarea/compensarea, indiferent de ajustările care vor mai avea loc, se adresează doar efectelor imediate.

„INS confirmă, din nefericire, avertismentele pe care PSD le-a tot dat în ultimii doi ani, anume că liberalizarea haotică a pieței, în condițiile penuriei naționale/europene de energie, duce la explozia facturilor la energie și gaze și apoi, inevitabil, a tuturor prețurilor pentru restul produselor și serviciilor.”, anunță senatorul Ion Mocioalcă.

Potrivit INS, cele mai mari scumpiri (ianuarie 2021 vs. ianuarie 2020) sunt la gaze (+60,99%), combustibili (+24,45%), energie termică (+21,58%), energie electrică (+19,87%). Efectul se resimte acut în prețul alimentelor; uleiul e mai scump cu 25,7%, mălaiul cu 17,02%, făina cu 12,8%, zahărul cu 11,18%, pâinea cu 10,99%. „Toate aceste scumpiri afectează într-o măsură mult mai gravă salariații cu venituri mici și medii, pensionarii, tinerele familii care pur și simplu ajung să nu mai poată face față cheltuielilor.”, susține parlamentarul cărășean.

Decembrie a fost a patra lună consecutivă când puterea de cumpărare a scăzut. Specialiștii estimează că scumpirea masivă a energiei este responsabilă în proporție de 80% de creșterile de preț ale restului produselor și serviciilor.

„În viziunea PSD, multiplele crize actuale trebuie atenuate și rezolvate cât mai rapid… de altfel acesta este singurul motiv pentru care PSD a și intrat la guvernare. PSD susține că orice soluție posibilă, inclusiv reglementarea, dacă poate îmbunătăți situația populației și economiei, trebuie aplicată, dincolo de orice dogme ori diferențe politice.”, transmite Ion Mocioalcă.