„PSD Moldova Nouă vrea să îl ajute pe primarul Chisăliță. Doar că trebuie să pună mâna pe telefon!”

torma adrian

Ceea ce s-a întâmplat la Moldova Nouă ieri, în ședința în care ar fi trebuit votat bugetul orașului, pare mai degrabă un joc al orgoliilor, decât o nemulțumire privind împărțirea banilor. Orgolii ale primarului Ion Chisăliță, pentru că PSD este dispus oricând să dea o mână de ajutor, dacă edilul-șef o cere. Cel puțin asta susține liderul social-democraților, Adrian Torma.

Niciun social-democrat nu a participat vineri la ședința extraordinară de Consiliu Local în care ar fi trebuit discutat și votat bugetul orașului pentru anul 2022. Nu pentru că nu s-ar dori trecerea acestui buget, ci pentru că totul a fost făcut de pe o zi pe alta, consilierii locali fiind anunțați joi-seara că urmează să primească materialele de ședință pentru a le studia, spune președintele PSD, Adrian Torma.

„La Moldova Nouă se încearcă întoarcerea cursului Dunării prin niște abordări mai puțin corecte și mai puțin normale. Bugetul orașului Moldova Nouă nu este o listă de cumpărături pe care o faci de pe o zi pe alta. Ar trebui să se respecte anumite legi, ar fi trebuit să fie publicat 15 zile, consilierii locali să aibă posibilitatea sau cetățenii să aducă amendamente. Clar că nu se poate lua o decizie de pe o zi pe alta, mai ales că și colegii mei consilieri au locuri de muncă. Decizia unanimă a fost aceea de a nu ne prezenta, deși asta nu ar fi trebuit să încurce votarea bugetului, pentru că în Consiliul Local Moldova Nouă sunt 17 consilieri, iar alianța PSD-Pro România are doar 6, deci aveau o majoritate liniștită. Bănuiesc că, în momentul în care a convocat ședința, domnul primar și-a făcut un calcul câți consilieri are și pe câți se poate baza din arcul de conducere la nivel de oraș.”, spune Torma.

Probabil conștientizând că există riscul de a nu întruni cvorumul, unii au trecut la amenințări, susține președintele social-democrat. „Cel mai grav este că doi consilieri au fost amenințați, unul din PSD, unul din alt partid, că vor fi diverse repercusiuni dacă nu merg să voteze. De către primar direct și indirect, printr-o persoană. Un consilier al viceprimarului, domnul Cioloca, a început să sune fiecare consilier în parte al PSD, momindu-l să vină la ședință.”

Aparent, cea mai mare nemulțumire a social-democraților este legată de lipsa de interes a administrației în a organiza o ședință ca la carte. În opinia fostului primar Torma, actualul edil-șef ar fi trebuit să sune fie liderii de grup, fie pe președinții de organizații pentru a pune la punct ședința și pentru a se asigura astfel că se va întruni majoritatea.

„În orice moment aștept să fim sunați de către domnul primar. N-a sunat pe nimeni. E o încăpățânare destul de ciudată la nivel de UAT Moldova Nouă de a lua decizii individuale. Nefiind organizați, încearcă să forțeze colegi consilieri de la alte partide să voteze un buget creat de ieri pe astăzi. Suntem dispuși să votăm bugetul, dar să avem un timp să analizăm, poate să venim cu un amendament, să venim cu îmbunătățiri la buget. Noi cu tot dragul vrem să îl ajutăm pe domnul primar să îmbunătățească draftul lui de proiect și să trecem cât mai repede bugetul pentru ca Moldova Nouă să continue proiectele vechi, din mandatul meu, dar și proiectele pe care domnia sa le are în desfășurare. Dacă nu se descurcă, noi suntem dispuși, pentru binele comunității, să îl ajutăm. Are numărul meu de telefon. E pentru comunitate, nu e pentru cineva personal. PSD Moldova Nouă vrea să îl ajute pe primarul Chisăliță, doar că el trebuie să pună mâna pe telefon și să ceară acel ajutor.”, a mai declarat Adrian Torma.

Cu sau fără sprijinul celor de la PSD, primarul Ion Chisăliță a dat asigurări că săptămâna viitoare nu va mai lipsi niciun consilier, iar bugetul va trece fără probleme. Un buget pe care, de altfel, îl consideră foarte bun.

CITEȘTE ȘI: Un buget foarte bun, ratat din lipsă de cvorum!

banner 970 x 250