Prima casă! PS Lucian: „Protopopiatul Caransebeşului are de-acum un sediu într-adevăr de sine stătător“

De la sfârșitul acestei luni, administrația Protopopiatului Caransebeș își poate desfăşura activitatea în noul sediu, care a fost sfințit de către PS Lucian, episcopul Caransebeșului, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. La sfânta slujbă au participat membrii Permanenței Consiliului Eparhial, protopopii eparhiei, precum și toți clericii din Protopopiatul Caransebeș.

Cel mai vechi document despre Protopopiatul Caransebeş datează din 1749 şi consemnează că, la inițiativa episcopului Ioan Georgevici al Caransebeşului, Vârşeţului, Lugojului, Palancei şi Mehadiei, pe timpul împăratului Francisc I, s-a făcut conscrierea preoţilor, oraşelor şi satelor, pe protopopiate, statistica Protopopiatului Ortodox Român al Caransebeşului făcând-o protopopul George Elinescu. De atunci și până în prezent, Protopopiatul Caransebeș nu a avut un sediu propriu pentru desfășurarea activităților specifice acestei instituții.

„Ne aflăm într-un moment festiv, deoarece după atâția ani acest protopopiat, care niciodată nu și-a mutat sediul într-un alt oraș, ci a rămas întotdeauna în Caransebeș, are un sediu într-adevăr de sine stătător, pentru nevoile administrative ale tuturor preoților și credincioșilor care se roagă și lucrează pe raza acestui istoric protopopiat”, a precizat PS Lucian.

Clădirea se află în cartierul caransebeșean Țiglărie, lângă Biserica Parohiei Ortodoxe „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș. Imobilul a aparținut Bisericii Evanghelice, iar după perfectarea actelor de proprietate, fosta casă parohială evanghelică din Caransebeș a devenit sediul Protopopiatului Ortodox Român din Caransebeș.

Protopopiatul Caransebeș a funcționat până acum fie în cadrul clădirii administrative a Episcopiei, fie într-un loc improvizat într-una din clădirile eparhiei. „Anul 2017 este un an foarte important pentru acest protopopiat, dar și pentru Episcopia Caransebeșului. Deși nu trăim vremuri ușoare, de bunăstare materială și financiară, totuși, în acest an cred că s-au făcut lucrări importante, atât la sediul Episcopiei, cât și la acest sediu care de astăzi este pecetluit a fi pentru totdeauna sediul Protopopiatului Ortodox Român Caransebeș”, a mai adăugat episcopul Caransebeșului.

Cu ocazia perfectării actelor pentru sediul protopopiatului, și Biserica Evanghelică a fost reabilitată pentru a deveni Biserica Parohiei Ortodoxe „Intrarea Domnului în Ierusalim” din municipiul de pe Timiș și Sebeș.