Criza sanitară actuală a reuşit să-şi pună amprenta în mai toate domeniile de activitate, cu atât mai mult pe segmentul economic, segment care trebuie să se adapteze din mers la noile provocări. Întrucât, la începutul acestei săptămâni, a fost celebrată Ziua Economistului și Profesorului de Economie, mai mulţi specialişti în domeniu au căutat să identifice cele mai bune soluţii care să ducă la ceea ce cu toţii ne dorim: redresarea economică.
Pandemia a făcut ca economia mai multor țări să-şi oprească „motoarele”, lockdown-ul devenind o expresie uzitată din ce în ce mai mult de guvernanți. În acest context, milioane de oameni au fost nevoiți să se adapteze ideii de telemuncă, asta pentru a putea face față noilor schimbări. Ca atare, tot despre provocările noii economii s-a vorbit și în cadrul unui workshop online, găzduit de universitatea reșițeană, ieri, 23 noiembrie, demers care a coincis cu Ziua Economistului și Profesorului de Economie.
Invitații evenimentului cu temă economică au fost cadrele didactice de la mai multe universități din România ( ASE București, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, Universitatea „Ovidius” Constanța), care, alături de gazde (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca), specialiști, antreprenori, absolvenți și studenți, au dezbătut teme importante, de actualitate, printre acestea putând fi enumerate:
– criza economică generată de COVID-19;
– schimbare și oportunități;
– soluții de redresare a economiei românești;
– provocările noii economii a secolului al XXI-lea și cum le facem față?.
Dezbaterile s-au conturat în jurul unor subiecte de interes, ca de exemplu: involuția indicatorilor macroeconomici, turismul, digitalizarea, regionalizarea, decalajele dintre județe, guvernanța economică și gestionarea crizei, responsabilitatea factorilor politici, schimbarea mentalităților, educația, sănătatea întregului viu ca deziderat al activității economice și al armoniei sociale.