De multă vreme, cel mai vechi teatru din România și numele poetului Mihai Eminescu merg mână în mână. De 30 de ani, pasionații de poezie și proză sărbătoresc ziua de 15 ianuarie, data nașterii poetului nepereche, printr-un concurs național de literatură.
În 2018 se împlinesc 150 de ani de când Mihai Eminescu a fost prezent la Teatrul Vechi din Oravița împreună cu trupa de actori Mihail Pascaly din România Vechiului Regat. În 15-16 ianuarie 2018, la Oravița se organizează ediția cu numărul 30 a Concursului Național de Literatură „Eminescu la Oravița”. Așadar, toți pasionații de poezie și proză sunt îndemnați să transmită lucrările lor cât mai repede pentru a putea intra în competiție.
La Secțiunea I a concursului se pot înscrie autori de poezie și de proză, fără limită de vârstă, care nu au debutat editorial. Sunt necesare 10 poezii sau 10 pagini de proză pe care autorii le pot trimite până în 10 ianuarie 2018 la una dintre adresele de mail: ionelbota@gmail.com, cgicanu@yahoo.com, dorinaenuica@yahoo.com. Pe fiecare pagină se vor nota numele, prenumele, anul și locul nașterii, numărul de telefon și e-mailul concurentului.
Secțiunea a II-a concursului se adresează autorilor care au volume de proză sau poezie apărute în anul 2017. Participanții trebuie să trimită un exemplar până la data de 12 ianuarie 2018 pe adresa: Centrul Cultural și Complexul Muzeal „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”, strada Mihai Eminescu, nr. 18, cod poștal 325600, Oravița, județul Caraș-Severin, cu mențiunea notată pe plicul de expediere „pentru concurs”.
Premiul constă în tipărirea și editarea, într-un tiraj de 100 de exemplare, a unui manuscris, pe care câștigătorul îl va trimite până la data de 1 martie 2018 pe adresa ionelbota@gmail.com.
Concursul Național de Literatură „Eminescu la Oravița”, ediția 30, va fi organizat în coordonarea Centrului Cultural și Complexului Muzeal „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”, Casei de Cultură „George Motoia-Craiu”, Cenaclului Literar „Mihai Novac”, Salonului Literar „Gheorghe Azap”, Cercului de Proză „Mihai Moldovan”, Atelierului Tinerilor Prozatori „Antoniu Francz”, Clubului Mitteleuropa Viena/Oravița, cu sprijinul Primăriei Oravița.