Protest împotriva „Legilor lui Putin”: „O critică adusă unui politician ar putea fi considerată infracțiune”

drapel timisoara

Societatea civilă se declară împotriva unui proiect de lege care a fost votat în Parlamentul României, în cuprinsul căruia s-a strecurat și un amendament care contravine dreptului fundamental la libera exprimare. Societatea Timișoara se alătură protestului prin care se susține găsirea unei soluții legislative care să anuleze efectele formei actuale a proiectului de lege. 

„Sub pretextul implementării unei decizii-cadru europene în legislația națională, prin recentul proiect de lege votat în Camera Deputaților, decizională în acest caz, politicienii români nu fac decât să incrimineze delictul de opinie. Amendamentul privind pedepsirea discriminării pe criterii de apartenență politică, care vine să modifice articolul de lege din Codul penal, redeschide o Cutie a Pandorei, dând cale liberă unor interpretări abuzive și contrare dreptului fundamental la libera exprimare, prin care o critică substanțială adusă unui politician sau partid politic, inclusiv de către mass-media, ar putea fi considerată infracțiune.”, se arată în punctul de vedere al Societății Timișoara.

Documentul votat de deputați va fi trimis spre promulgare la președintele României, în cazul în care nu va fi atacat, anterior, la CCR.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„Politicienii nu sunt și nu pot fi asimilați drept o prezumtivă categorie discriminată. În consecință, cerem aplicarea și implementarea corectă a Deciziei cadru 2008/913/JAI a Consiliului Europei în Codul penal, în spiritul ei, și anume cu privire la incitarea la ură și violență împotriva grupurilor discriminate așa cum sunt identificate, și nicidecum pe criteriul apartenenței la un partid politic. În felul în care e formulat acum, articolul de lege deturnează de fapt sensul și spiritul deciziei cadru europene de combatere a antisemitismului si rasismului și oferă o armă politicienilor, ce poate fi îndreptată oricând, și foarte ușor, împotriva dreptului la libera exprimare și a libertății presei.”, a mai transmis Societatea Timișoara.

Cu o Justiție deja șubrezită, se arată în protestul asumat de societatea civilă, „România nu își poate permite să intimideze și să descurajeze jurnalismul critic, punând în mâinile reprezentanților clasei politice încă un instrument de control, prin lege, al presei și de reprimare a oricărei opinii critice la adresa sa”.

Scrisoarea de protest este semnată de Fundația Freedom House România, Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România, Societatea Timișoara, Asociația Ziariștilor Independenți România AZIR/AEJ – Secția Română a Asociației Europene a Jurnaliștilor, Progress Foundation, Grupul pentru Dialog Social și Geeks for Democracy.

banner 970 x 250