Au loc acțiuni spontane în unele județe după ce Ordonanța de Urgență nr. 128/28.12.2023 a lăsat pe dinafară și Arhivele Naționale.
Motivul nemulțumirilor ține de lipsa unei salarizări unitare între angajații structurilor județene și colegii lor de la București. Asta în ciuda faptului că, prin ordonanța amintită, cea mai mare parte a instituțiilor județene au trecut la salarizare uniformă cu structurile centrale. Ordonanța însă a „uitat” de Arhivele Naționale și de Agenția pentru Protecția Mediului. Angajații APM Caraș-Severin protestează deja de trei zile iar cei de la Arhivele Naționale le-au urmat astăzi exemplul.
Citește și: Ziua de protest numărul trei la APM Caraș-Severin
Conform lui Ovidiu Roșu (foto), șeful Arhivelor Naționale Caransebeș, în cadrul instituției pe care o conduce, își desfășoară activitatea atât personal contractual cât și funcționari publici. Mai exact, din totalul de zece angajați, doi sunt personal contractual iar opt sunt funcționari publici. Personalul contractual de la județe deja este plătit în mod egal cu colegii lor de la București însă asta nu se întâmplă pentru funcționarii publici.
„Ultima majorare salarială a fost de 5% în luna ianuarie dar nu s-a simțit mare lucru. Asta după ce, în ultimii ani, nu au fost majorări salariale consistente. În cadrul Arhivelor Naționale, am rămas destul de mult în urmă din acest punct de vedere față de alte categorii profesionale. La nivelul structurilor județene, au loc proteste care se datorează faptului că pentru funcționarii publici care-și desfășoară activitatea la serviciile județene nu există uniformizare salarială cu cei de la București. Sperăm ca aceste probleme să-și găsească rezolvarea”, a spus Ovidiu Roșu.